Här är inte klimakteriet tabu
12 februari 2024
Att ha besvär med klimakteriet kan påverka ens jobb en hel del. Det måste vi prata mer om och arbetsgivaren behöver anpassa arbetsmiljön. Det menar Helena Drugge, kanslichef i Umeå pastorat, där ett 30-tal medarbetare deltagit på en klimakterieföreläsning.
Är klimakteriet en arbetsmiljöfråga?
– Ja, arbetsgivare behöver öka sina kunskaper om hur klimakteriet påverkar medarbetarnas mående. Ju mer kunskap desto bättre arbetsmiljöarbete, och det minskar risken för ohälsa, säger Helena Drugge, Kanslichef i Umeå pastorat.
Hur pratar ni om klimakteriet?
– I slutet av 2022 satt vi ett gäng och fikade på jobbet och läste en artikel i Tidningen Vision om att arbetsplatsen började göra det lättare för kvinnor att kombinera klimakteriet med jobbet. Vi diskuterade varför vi inte pratar mer om detta hos oss med tanke på att många genomgår klimakteriet. Det hela ledde till att vi nu haft en föreläsning med två klimakteriecoacher som berättade mer om hur ens arbetsliv påverkas av klimakteriet.
Vad tyckte medarbetarna om föreläsningen?
– Jag har fått positiv respons från de 30 som deltog, de önskar fler tillfällen med samtal.
Hur håller ni i frågan?
– Klimakteriet faller under vår ordinarie policy kring en god arbetsmiljö. Jag hoppas att vi medvetandegjort detta och att det finns i tankarna hos alla chefer och arbetsledare.
Hur kan arbetsgivaren stötta medarbetare?
– Bygg tillitsfulla relationer där ni vågar prata med varandra. Sedan kan arbetsmiljön anpassas, hos oss har man möjlighet till återhämtning under arbetsdagen. På kansliet har vi även lunchmeditationer och vi uppmanar att man ibland tar arbetsmöten utomhus när det är dagsljus.
Så funkar klimakteriet
Förklimakteriet: Börjar innan sista mensen och varar ett till tio år. Snittet ligger på fyra år. Stora hormonförändringar och förändrade blödningsmönster.
Menopaus: Den sista mensen. Sker vanligen mellan 40 och 60 års ålder. Genomsnittsåldern är 51 år i Sverige.
Efterklimakteriet: Klimakteriebesvären fortsätter några år efter sista mensen.
Symptom: Bland annat värmevallningar, svettningar, sömnproblem, nedstämdhet, torra slemhinnor, urinvägsbesvär, ledont.
Källor: 1177, Doktor.se
→ Läs mer på vår systertidning Chefen i fokus: Här fick cheferna gå unik kurs om klimakteriet.