• Sophie Avedal Edström är menig sjukvårdare i det 262:a insatskompaniet på Livgardet norr om Stockholm. Hon får tjänstledigt från jobbet som medicinsk sekreterare för att öva med Hemvärnet.

Arbetsmarknad

Hon tränar i försvaret på arbetstid

23 maj 2022

Om ordern kommer har Sophie Avedal ­Edström ett dygn på sig att inställa sig på Livgardet. Som hemvärnssoldat går försvaret före det civila jobbet som medicinsk sekreterare.

I det civila är Sophie Avedal Edström medicinsk sekreterare på onkologiska kliniken på Södersjukhuset i Stockholm. Intresset för det militära har alltid funnits och 2019 gick hon med i försvarets skyddsstyrkor med frivilliga – hemvärnet.

Läs också: Nu mobiliserar kommuner och regioner

Läs mer: Har du blivit krigsplacerad? Detta gäller.

– Jag blev säkerhetskontollerad hos soc, Säpo och polisen och sedan var det dags för grundläggande soldatutbildning. Hela värnplikten var på två veckor med 16-timmarsdagar. Det avslutades med ett dygn med krigsövningar i fält, där jag var gruppchef. Det var extremt roligt och extremt jobbigt, berättar hon.

Menig sjukvårdare

Två försvarsmedicinska utbildningar senare är hon menig sjukvårdare i det 262:a insatskompaniet på Livgardet i Kungsängen norr om Stockholm.

Om kriget kommer har hon 6–24 timmar på sig att inställa sig, om inte Försvarsmakten och arbetsgivaren Region Stockholm skulle komma fram till att hon behövs bättre någon annanstans. Regionen slutför just nu arbetet med sin krigsorganisation.

Kollapsade lungor och skavsår

Sophie Avedal Edström utgår från att det är i det militära hon ska vara. Som hemvärnssoldat har hon skrivit avtal om att tjänstgöra nio dagar per år men hon kan delta i fler övningar om hon vill.

– Då måste arbetsgivaren ge tjänstledigt, säger hon.

Hon vet hur man sätter avsnörande förband vid katastrofblödningar och hur man behandlar öppna benbrott och kollapsade lungor. Hon kan prioritera vilka skador som behöver hjälp direkt och vilka som kan vänta.

– Fast mycket av vården handlar om att tejpa fötter för att förebygga skavsår, säger Sophie ­Avedal Edström.

Packning både bak och fram

Alla fältövningar är så realistiska det bara går. Man använder teaterblod, simulerar symtom och turas om att vara vårdare och skadade. Under den andra sjukvårdsutbildningen i Jämtland lärde hon sig att vårda under transport.

– Det var 15 minusgrader, 30 centimeter snö i skogen och jag satt inklämd i en bandvagn och diagnosticerade under färd. Det var häftigt.

Alt-textSophie Avedal Edström på jobbet på Södersjukhuset i Stockholm under "uniform på jobbet"-dagen.

Kläder för alla väder och utrustning för alla eventualiteter bärs i en jättestor stridssäck på ryggen och en nästan lika stor packning på bröstet. Sjukvårdsgruppens åtta medlemmar ska hålla sig i andra linjen, bakom de stridande soldaterna, och pistolen i hölstret ska hon bara använda om hon måste skydda de skadade och sig själv.

Beredd att döda

Varför frivilligt utsätta sig för dessa umbäranden – och för eventuell fara? Sophie Avedal Edström vill ställa upp för sitt land.

– Det låter klyschigt och är svårt att förklara. Men det är nåt man bara känner, säger hon.

Den svåraste frågan ställdes under den första introduktionsträffen. En hemvärnssoldat måste vara beredd på att tvingas döda en annan människa. Var kandidaterna okej med det?

– Jag kände att jag var det.

När en kamrat skadades på riktigt under en övning var hon den som klev in och tog befälet.

– Jag blir inte paralyserad utan handlingskraftig, bedömer situationen och agerar efter det. Det går automatiskt. Men man vet förstås aldrig säkert hur man funkar i skarpt läge, säger hon.

Får ta bilen

Nästa övning är i september, en storövning med nio dagar i fält. Sophie Avedal Edström får inte säga var hon ska vara eller vad hon ska göra. Inte ens till familjen.

Hon och barnens pappa har bestämt hur de ska göra om kriget kommer.

– Han tar barnen och åker till landet och jag inställer mig på Livgardet med min packning. Vi har enats om att jag kan ta bilen.

Hemvärnet

  • Vid årsskiftet hade 17500 män och 2600 kvinnor tecknat avtal om att tjänstgöra i Hemvärnet 4–13 dygn per år. Det säkerhetspolitiska läget har under våren ökat antalet ansökningar till rekordnivåer.
  • Den civila arbetsgivaren måste ge tjänstledigt och soldaten får en dagpenning under tjänstgöringen som motsvarar 90 procent av den sjukpenningsgrundande inkomsten.
  • Den primära uppgiften är att understödja övriga försvaret vid strid en hemvärnssoldat måste också vara beredd att hjälpa till vid naturkatastrofer, omfattande olyckor och andra hot mot samhället.
  • Systemet är unikt för Sverige.

Källa: Försvarsmakten


Relaterade artiklar