• Trafikassistenten Patrik Rohdin vid Jönköpings flygplats varslades i oktober. Men trots det har arbetsgivaren sett till att han fått en utbildning. Nu jobbar han som säkerhetsvakt på nätterna.

Coronaviruset

Varslas när flygen inte längre lyfter

1 mars 2021

Flygplatserna har haft det tufft under corona. Flera har behövt permittera och Patrik Rohdin, trafikassistent vid Jönköpings flygplats, är en av de som drabbats. I oktober fick han reda på att han varslats - men trots det ser han ljust på framtiden.

Patrik Rohdin, trafikassistent vid Jönköpings flygplats.

”Läget förändrades snabbt när pandemin slog till. Först ställdes alla utrikesresor in, sedan inrikesresorna. Jag kände en oro över att bli av med jobbet men kunde andas ut när jag blev permitterad i april.

Permitteringen har legat på 60-80 procent av min tjänst på 75 procent, men i oktober fick jag reda på att jag varslats med sex månaders uppsägning.

Läs mer: Så funkar kortidspermitteringar

Stämningen på jobbet har varit upp och ner bland oss som permitterats. Jag har fått en del nya arbetsuppgifter, och arbetsgivaren har sett till att jag fått en utbildning så att jag kan jobba som säkerhetsvakt på nätterna. Det är fint att de satsar på en trots allt, jag ser det som ett kvitto på att de är nöjda med mig.

Läs mer: Oro på små flygplatser på grund av corona

Det har varit en tuff och tråkig höst, men jag fokuserar på det positiva. Tidigare i livet har jag kämpat med depressioner, så jag vet hur mycket ork som äts upp av att man är negativ.

Det har varit en tuff och tråkig höst, men jag fokuserar på det positiva.

Att bli permitterad har gjort att jag kunnat vara mer med min dotter och den långa uppsägningstiden har skapat ett bra handlingsutrymme för att hitta ett annat jobb. Omställningsfonden hjälper mig och planen är att ta lastbilskörkort för tungt släp. Jag trivs som fisken i vattnet på flygplatsen och kanske blir jag återanställningsbar med min nya behörighet som lastbilschaufför. Om inte annat så vet jag att jag passar utmärkt att jobba inom kundservice.”

Missa inte hela vårt reportage om coronaåret. Klicka här!

Sammanställning: Ett år med corona

2020

11 januari: Första dödsfallet till följd av corona. En man i 60-årsåldern avlider efter att ha varit på marknaden i Wuhan, Kina.

31 januari: Första fallet av covid-19 i Sverige. Många läggs in på intensivvårds­avdelningar. 

1 februari: Regeringen beslutar: Covid-19 är en allmän- och samhällsfarlig sjukdom.

10 mars: Enligt Folkhälso­myndigheterna finns nu flera tecken på samhällsspridning.

11 mars: WHO slår fast att coronaviruset är en pandemi. Den första svensken avlider samma dag av viruset. Nytt förbud mot allmänna sammankomster med mer än 500 personer. 

16 mars: Folkhälsomyndigheten uppmanar att de som har möjlighet bör jobba hemifrån. Smittspårningen är i full gång.

19 mars: Regeringen gör det möjligt att söka stöd för korttids­permittering.

30 mars: Besöksförbud införs på äldreboenden.

14 april: Dödsfallen ökar. Över 1 000 döda i Sverige. 

23 juni: 80 procent av befolkningen har anpassat sitt vardagsliv under pandemin för att minska risken för smittspridning, enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten.

24 november: 1,4 miljoner människor har avlidit i hela världen.  Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att andra vågen är här. 

18 december: Kommunal och regional allmän verksamhet som inte är nödvändig ska stängas ned, enligt regeringens skärpta restriktioner.

20 december: Ny variant av viruset rapporteras från Storbritannien. Första vaccinleveransen kommer till Sverige.

2021

8 januari: Pandemilagen och maxantal för besökare till butiker, gym- och sportanläggningar och badhus införs.

12 januari: Regeringen lägger ytterligare 5,5 miljarder, utöver de 2 miljarder som redan avsatts, på testning och smittspårning.

14 januari: Över 10 000 döda i covid-19 i Sverige. Vaccineringen har nu dragit igång.

3 februari: Regeringen inför krav på negativt coronatest vid inresa.

1 mars: Vaccinationerna är i full gång. När tidningen går till tryck har cirka en halv miljon vaccinerats.


Relaterade artiklar