• Kristina Drotz är smittspårare vid en vårdcentral i Norrtälje. Samtalen görs från ordinarie arbetsplatsen på vårdbolaget Tiohundra. ”Många är tacksamma över att jag ringer”, säger hon.

Coronaviruset

Expert på att spåra covidsmitta

1 mars 2021

Smittspårarna runt om i landet har fullt upp att få stopp av smittspridningen av coronaviruset. Kristina Drotz är en av dem. Hon jobbar egentligen som medicinsk sekreterare men är utlånad till en vårdcentral i Norrtälje.

Kristina Drotz, smittspårare vid en vårdcentral och medicinsk sekreterare på vårdbolaget Tiohundra, Norrtälje.

”Som smittspårare ringer jag till de som coronatestat sig vid en vårdcentral här i Norrtälje och som fått ett positivt resultat.

En del blir väldigt förvånade eftersom de inte haft några symtom, de är smittbärare utan att veta om det och på så sätt är corona en lömsk sjukdom. Men de allra flesta har misstänkt att de blivit smittade.
Under samtalet får de berätta om när de fått symtom och hur de kan ha blivit smittade. Sedan antecknas allt i en journal och jag gör en smittskyddsanmälan – eftersom corona går under smittskyddslagen. De som testats negativt skickar jag brev till.

Läs mer: Frågor och svar om coronavaccinet - det här gäller

Det är ett väldigt intressant och roligt jobb eftersom jag får prata med så olika människor varje dag. Många är tacksamma över att jag ringer, speciellt de äldre som varit isolerade länge. Det kan bli långa samtal om väder och vind, men jag tar mig alltid tid för dem. En del är väldigt ensamma och de måste få ventilera sig.

En del är väldigt ensamma och de måste få ventilera sig.

Jag har jobbat med smittspårning sedan i november och i våras hjälpte jag till med materialförsörjning på Norrtälje sjukhus. Normalt är jag medicinsk sekreterare på ett vårdbolag, men eftersom jag är undersköterska i botten har jag lånats ut. Det känns jättebra att dra mitt strå till stacken och hjälpa till.”

Missa inte hela vårt reportage om coronaåret. Klicka här!

Sammanställning: Ett år med corona

2020

11 januari: Första dödsfallet till följd av corona. En man i 60-årsåldern avlider efter att ha varit på marknaden i Wuhan, Kina.

31 januari: Första fallet av covid-19 i Sverige. Många läggs in på intensivvårds­avdelningar. 

1 februari: Regeringen beslutar: Covid-19 är en allmän- och samhällsfarlig sjukdom.

10 mars: Enligt Folkhälso­myndigheterna finns nu flera tecken på samhällsspridning.

11 mars: WHO slår fast att coronaviruset är en pandemi. Den första svensken avlider samma dag av viruset. Nytt förbud mot allmänna sammankomster med mer än 500 personer. 

16 mars: Folkhälsomyndigheten uppmanar att de som har möjlighet bör jobba hemifrån. Smittspårningen är i full gång.

19 mars: Regeringen gör det möjligt att söka stöd för korttids­permittering.

30 mars: Besöksförbud införs på äldreboenden.

14 april: Dödsfallen ökar. Över 1 000 döda i Sverige. 

23 juni: 80 procent av befolkningen har anpassat sitt vardagsliv under pandemin för att minska risken för smittspridning, enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten.

24 november: 1,4 miljoner människor har avlidit i hela världen.  Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att andra vågen är här. 

18 december: Kommunal och regional allmän verksamhet som inte är nödvändig ska stängas ned, enligt regeringens skärpta restriktioner.

20 december: Ny variant av viruset rapporteras från Storbritannien. Första vaccinleveransen kommer till Sverige.

2021

8 januari: Pandemilagen och maxantal för besökare till butiker, gym- och sportanläggningar och badhus införs.

12 januari: Regeringen lägger ytterligare 5,5 miljarder, utöver de 2 miljarder som redan avsatts, på testning och smittspårning.

14 januari: Över 10 000 döda i covid-19 i Sverige. Vaccineringen har nu dragit igång.

3 februari: Regeringen inför krav på negativt coronatest vid inresa.

1 mars: Vaccinationerna är i full gång. När tidningen går till tryck har cirka en halv miljon vaccinerats.


Relaterade artiklar