Efter ett tufft år - äntligen är vaccinet här
1 mars 2021
Äntligen kan Pia Dafgård, enhetschef vid ett äldreboende i Uddevalla, börja andas ut. Vaccineringen mot corona är i full gång. Hon ser tillbaka på ett år som inte liknar något annat.
Pia Dafgård, enhetschef vid korttidsenheten på Rosenhälls äldreboende i Uddevalla.
”Flera på jobbet kände ’yes, äntligen är det här’ när vaccinet kom till oss i början av januari. Det känns så skönt att vi snart kan få andas ut och återgå till det normala. Vi har tre avdelningar på äldreboendet och en kortidsenhet som jag är chef för. Brukarna på min enhet får vaccin senare då vi går under hemtjänsten.
Första gången vi fick in covid var i påskas. Just då hade jag många obesvarade frågor i huvudet: hur illa kommer det att bli, hur snabbt sprider det sig? Jag gjorde mig redo och hämtade arbetskläder för att snabbt kunna hoppa in och hjälpa medarbetarna om det behövdes.
Läs mer: Frågor och svar om coronavaccinet - det här gäller
Under våren var det riktigt hektiskt. Vi fick många nya rutiner och medarbetarna var oroliga. Många ville ha bättre skyddsutrustning, som till exempel skyddsmasker som sjukvårdspersonalen har. Men de riktlinjerna hade inte vi. På en enhet blev det skyddstopp på.
I höstas flöt arbetet på bra, men strax innan julafton fick vi in smittan på nytt. Jag kände sådan hopplöshet när jag fick reda på det, jag hade förberett med ledighet för medarbetarna och själv åkt på semester, men fick snabbt dra igång med en smittspårning.
Jag tar med mig många lärdomar från året.
Jag tar med mig många lärdomar från året, som att vi framöver ska ha skyddsutrustning även när vi hanterar magsjuka och influensa.”
Missa inte hela vårt reportage om coronaåret. Klicka här!
Sammanställning: Ett år med corona
2020
11 januari: Första dödsfallet till följd av corona. En man i 60-årsåldern avlider efter att ha varit på marknaden i Wuhan, Kina.
31 januari: Första fallet av covid-19 i Sverige. Många läggs in på intensivvårdsavdelningar.
1 februari: Regeringen beslutar: Covid-19 är en allmän- och samhällsfarlig sjukdom.
10 mars: Enligt Folkhälsomyndigheterna finns nu flera tecken på samhällsspridning.
11 mars: WHO slår fast att coronaviruset är en pandemi. Den första svensken avlider samma dag av viruset. Nytt förbud mot allmänna sammankomster med mer än 500 personer.
16 mars: Folkhälsomyndigheten uppmanar att de som har möjlighet bör jobba hemifrån. Smittspårningen är i full gång.
19 mars: Regeringen gör det möjligt att söka stöd för korttidspermittering.
30 mars: Besöksförbud införs på äldreboenden.
14 april: Dödsfallen ökar. Över 1 000 döda i Sverige.
23 juni: 80 procent av befolkningen har anpassat sitt vardagsliv under pandemin för att minska risken för smittspridning, enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten.
24 november: 1,4 miljoner människor har avlidit i hela världen. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att andra vågen är här.
18 december: Kommunal och regional allmän verksamhet som inte är nödvändig ska stängas ned, enligt regeringens skärpta restriktioner.
20 december: Ny variant av viruset rapporteras från Storbritannien. Första vaccinleveransen kommer till Sverige.
2021
8 januari: Pandemilagen och maxantal för besökare till butiker, gym- och sportanläggningar och badhus införs.
12 januari: Regeringen lägger ytterligare 5,5 miljarder, utöver de 2 miljarder som redan avsatts, på testning och smittspårning.
14 januari: Över 10 000 döda i covid-19 i Sverige. Vaccineringen har nu dragit igång.
3 februari: Regeringen inför krav på negativt coronatest vid inresa.
1 mars: Vaccinationerna är i full gång. När tidningen går till tryck har cirka en halv miljon vaccinerats.
Läs även:
Relaterade artiklar
Lista: Högsta och lägsta lönerna i ditt yrke
Lönespridningen minskar i flera yrken. Bland annat för biståndsbedömare, enhetschefer, socialsekreterare och privatanställda medicinska sekreterare. Men för andra, exempelvis för tandsköterskor, präster och vissa drifttekniker, har lönerna blivit mindre sammanpressade.