• Fritidschefen Maria Thorstenssons jobb är starkt präglat av Vasaloppet under februari-mars. Men själv har hon aldrig deltagit i tävlingen.

Karriär

Fritidschef med rätt att spåra

15 februari 2022

I hundra år har Vasaloppet satt Mora på kartan som skidkommun. Fritidschefen Maria Thorstensson ser till att det finns snö i spåret och funktionärer längs banan, men tränar själv helst på gym.

Vad betyder Vasaloppet för Mora?

– Jättemycket! Tillflödet av turister och konsumtion ger en ökad omsättning för det lokala näringslivet vilket också genererar arbets-tillfällen i kommunen.

– Vi som jobbar med föreningslivet ser också hur viktigt arrangemanget är för dem. En stor del av föreningarnas inkomster kommer från Vasaloppet. Många ställer upp som funktionärer, föräldrar tar till och med ledigt från jobbet för att arbeta under vinterveckan.

Maria Thorstensson

Titel: Fritidschef, Mora kommun.
Ålder: 45 år.
Fritid: Älskar styrketräning, är på gymmet flera gånger i veckan. Och att hänga med barnen på deras aktiviteter.

På vilket sätt samarbetar kommunen med Vasaloppet?

– Vasaloppsspåret går genom kommunens skidstadion, så en del av samarbetet handlar om att preparera spår under hela vintersäsongen. För att få så bra kvalitet som möjligt har vi delat upp arbetet, kommunen preparerar en del av sträckningen och Vasaloppet en annan.

– Men kommunen hyr också ut idrottshallar, fotbollsplaner och simhallen för att åkarna ska ha någonstans att byta om och att förvara sin packning.

Påverkar loppet kommunen på några fler sätt?

– Trafik och infrastruktur påverkas också, bland annat så stänger vi av trafiken i delar av centrala Mora under loppen.

Har du själv åkt något lopp?

– Nej, jag har faktiskt inte det. Jag åker hellre utför på vintern. Men jag kan tänka mig att genomföra något av loppen i sommarveckan, då man kan gå eller springa.

– På förvaltningen har vi också pratat om att jag under vinterveckan borde förflytta mig mellan mina verksamheter på skidor. Det borde gå, spåren passerar precis utanför simhallen.

Karta: Så mycket ger kommuner och regioner i friskvård

På vilket sätt märks pandemin i årets lopp?

– Inte så mycket i vårt samarbete. I fjol var ju ett speciellt år, men nu planerar vi för en normal vintervecka. Samtidigt finns det för-stås alltid en plan B om utvecklingen skulle gå åt fel håll.

Tröttnar du aldrig på Vasaloppet?

– Nej, det kan jag inte säga. Vasaloppet är ju väldigt viktigt för oss i

kommunen. Men just under vinterveckan kan man bli lite trött på att det är så svårt att komma fram med all trafik.

Vad gör du annars på jobbet?

– Jag jobbar mycket med föreningsdialog. Vi vill hitta sätt att samverka som gör att vi kan utveckla kommunen tillsammans med föreningslivet.

Hundra år sen starten

  • I år firar Vasaloppet hundra år. 1922 tog Anders Pers, chefredaktör för Vestmanlands läns tidning, initiativ till ett skidlopp för att fira minnet av Gustav Vasas flykt från danskarna.
  • Det klassiska Vasaloppet, som är 90 kilometer, går från Sälen till Mora. Genom åren har flera olika tävlingar tillkommit. I år går tio lopp av stapeln under vinterveckan.
  • Genom åren har 1,7 miljoner åkare deltagit i något av loppen.
    Vasaloppet arrangerar lopp även sommartid. Men då gäller det att ta sig fram på cykel eller till fots.

 


Relaterade artiklar