Efter pandemin: Hemmakontor kan bli vardag för medicinska sekreterare
9 juni 2021
Många regioner har upptäckt att det funkar att låta de medicinska sekreterarna jobba hemma. Så bra att en del funderar på att dra ner på lokalytan.
Under pandemin har successivt allt fler kliniker på de tre sjukhusen i Region Örebro låtit de medicinska sekreterarna jobba hemma.
– Det lutar åt att vi kommer fortsätta turas om att vara på jobbet, säger Solveig Kiel-Israelsson, huvudskyddsombud för Vision och medicinsk vårdadministratör.
Läs mer: 7 tips för bättre hemmajobb
Region Örebro har tagit fram en policy för framtida administrativa lokaler men den gäller inte medicinska sekreterare i dagsläget. I dag har många i yrkesgruppen eget rum på arbetsplatsen, eller så är de max tre som delar.
Aktivitetsbaserad lösning
Men administratörer från bland annat HR och länstrafiken flyttar nu in i aktivitetsbaserat med färre platser.
– Vid ombyggnader kommer man fundera på hur mycket plats vi behöver. Vi bevakar frågan liksom att distansarbetet ska vara frivilligt. Många gillar att jobba hemma men det passar inte alla, säger Solveig Kiel-Israelsson.
Även i Region Uppsala är det trångbott och finns funderingar på hur man ska spara på rumsyta. De medicinska sekreterarna har i dag egen arbetsplats i delat rum men så småningom kommer de troligen behöva rotera.
– Vi har haft ögonen på detta och har nu fått beskedet att ingen ska tvingas jobba hemma och att den som inte vill ska få ha en egen fast plats på jobbet, säger Ann-Louise Strömbom, styrelseledamot i Vision Region Uppsala och medicinsk sekreterare.
Relaterade artiklar
Tjänar du mer än andra medicinska sekreterare i din ålder?
Vi har granskat lönerna för medicinska sekreterare i olika åldrar. Statistiken visar att äldst tjänar mest och att lönerna är högre i privat verksamhet än i regionerna. Här kan du jämföra din lön med andra i samma åldersgrupp.
Fick 100 kronor i lönesatsning
100 kronor. Det är vad de medicinska sekreterarna i Region Blekinge fick i snitt – utöver den vanliga löneökningen – efter att ha lyfts fram som en yrkesgrupp med låga löner. ”Man vet inte om man ska skratta eller gråta”, säger en medicinsk sekreterare.