• Sophie Edström jobbar oftast vid köksbordet och försöker ”kudda upp” köksstolen så att den känns mer ergonomisk.

  • På lunchen tränar Sophie Edström i utegymmet eller så springer hon en runda i skogen.

  • När Tidningen Vision kommer på besök har Sophie Edström jobbat hemma i sju veckor. Hon blir mer koncentrerad, men längtar efter social kontakt med fysiska personer.

Coronaviruset

Fokuserat men ensamt på distans

1 juni 2020

Långt ifrån alla medicinska sekreterare får arbeta ­hemma under coronapandemin. Men Sophie Edström har jobbat på distans sedan i mars. Det går, tack vare morgonrutinen, chatten, stickningen och ett ­webbaserat journalsystem.

Sötpotatisplantorna solar sig i fönstret. Bärbara datorn samsas med kaffekopp, kalender och stickning på köksbordet. Klockan är 09.00 och Sophie Edström har varit igång en timme. Sedan den 13 mars jobbar hon på distans i radhuset i Tyresö söder om Stockholm.

Ingen dag är den andra lik. Nu kollar hon om det har kommit in några avbokningar på mejlen samtidigt som hon chattar med sina kolleger ute i landet.

– Chatten är både ett sätt att hjälpa varandra i jobbet och få lite social kontakt, säger Sophie Edström.

Neuropsykiatriska utredningar

Hon jobbar på Modigo, ett privat företag som gör neuropsykiatriska utredningar och ger KBT-behandling till barn och vuxna med adhd, autismspektrumtillstånd och Tourettes syndrom.

Hennes mottagning ligger i Stockholm, de fyra övriga i Lund, Göteborg och Sundsvall. Totalt är man fem medicinska sekreterare i bolaget och hon är ensam i Stockholm.

– 50 procent av min tid går åt till rena sekreteraruppgifter som diktat och bokningar. Vi har en gemensam diktatbank och alla skriver åt alla. Det är mindre vanligt med diktat inom psykiatrin eftersom psykologerna och en del läkare skriver själva, säger Sophie Edström.

Övrig tid jobbar hon med bolagets centrala administration. Hon har koll på journalsystemet och hand om annonsering, offerter, telefonin och sociala medier. Hon svarar på icke-medicinska frågor och lyssnar på patienter som behöver prata av sig i telefon.

Möten i pyjamas

Sedan corona kom har det inte varit något snack från företagets sida – alla som kan jobbar hemma så mycket det går. Det innefattar all administrativ personal, cheferna samt psykologer och läkare när de inte har patienter. Möten har man digitalt på Teams.

– Det är väldigt avslappnat. Jag har haft möten i pyjamas och under mitt medarbetarsamtal satt både min chef och jag i träningskläder, säger Sophie Edström.

Det är lite psykologiskt. Om jag inte gör mig i ordning kommer jag inte igång.

Sophie Edström

Bara receptionen är alltid bemannad. En dag i veckan, när receptionisten är ledig, åker hon in till mottagningen för att registrera patienter och ta hand om posten.

– Företaget betalar för att jag tar bilen in till stan. De är måna om det ska vara säkert och att vi inte ska bli sjuka.

Långt ifrån alla får distansjobba

Folkhälsomyndigheten rekommenderar arbetsgivare att låta sina anställda jobba hemma så mycket det går under coronapandemin för att minska smittspridningen.

Även Vision driver på för att arbetsgivarna ska underlätta distansarbete, både för att värna säkerheten och för att utveckla verksamheten och det digitala arbetet.

Men långt ifrån alla kommuner, regioner och privata huvudmän tillåter sina anställda att jobba hemma. Så här skriver en medicinsk sekreterare i Region Gävleborg i ett mejl till Tidningen Vision:

"Vi på vår mottagning har bett om att få jobba hemifrån i dessa tider men vi får inte. Ledningen säger att det är svårt att få licenser och att det inte finns datorer att beställa. Endast de sekreterare som hade licens/dator innan får jobba hemifrån. Vi andra får gå till jobbet eller sitta hemma med sjuklön vid förkylningssymtom med inkomstbortfall som resultat."

Sophie Edström är aktiv i Facebookgruppen Medicinsk sekreterare och där pratas det mycket om att arbeta på distans.

– Det verkar inte supervanligt. Det beror kanske på att det krävs specialinställningar i datorerna för att komma åt regionernas journalsystem. Vi använder Webdoc som är webbaserat och loggar in med tvåfaktorsautentisering. Det är jättesmidigt, säger hon.

Många bokar av

Modigos patienter kommer till mottagningen via egenremiss eller remiss från psykiatrin, beroende på hur reglerna ser ut i deras respektive region. Många patienter bokar nu av och om eftersom de är oroliga för smitta. Sophie Edström och hennes kolleger ägnar mycket tid åt att ringa in folk som står på väntelistan.

– Hittills har vi lyckats boka in patienter som är glada att få en tid trots corona. Cheferna säger att vi inte ska vara oroliga. Det ser lugnt ut för företaget och våra arbeten.

Sophies hemarbetartips

  • Gör dig i ordning på morgonen som om du skulle gå till jobbet "på riktigt".
  • Håll kontakten med arbetskamrater och chefer, via chatt, videosamtal och telefon.
  • Ta pauser, rör på dig och träna.
  • Tänk på att detta kommer ta slut även om det suger just nu.

Sophie Edströms kjol är grön och vid. Ögonen är konstfullt mejkade och hårknuten perfekt. Det är inte bara för att Tidningen Vision är på besök. Hon brukar försöka "vara vuxen", som hon uttrycker det, även när hon jobbar hemma.

– Jag lämnar barnen i förskolan och skolan innan jag börjar. Men det är lite psykologiskt också. Om jag inte gör mig i ordning kommer jag inte igång.

Pausar med stickningen

Var och en får hitta sina metoder för att förvandla hemmet till arbetsplats och hålla ångan uppe. Sophie Edström är stickfantast och tar med jämna mellanrum en mikro- eller minipaus tillsammans med den växande tröjan i norskt mönster.

Ibland äter hon lunchen vid datorn för att kunna sluta lite tidigare och hinna iväg till hemvärnet och kursen hon går i försvarsmedicin. Men oftare använder hon lunchpausen till att gymma eller springa en runda i löpspåret. Hon är inte orolig för corona för egen del.

Eftersom hon har så lång resväg till jobbet diskuterar nu hon och hennes närmaste chef om hon ska fortsätta arbeta hemifrån en fast dag i veckan när detta är över. Mer vill hon inte.

– Jag trivs med att vara på mottagningen. Det blir för ensamt annars när man är så social som jag är.


Relaterade artiklar