Här hittar du information om vad som är aktuellt inom Vision Stockholm Norr pensionärssektion.
Bästa medlemmar
När jag skriver detta har vi äntligen fått lite sommar. Ta en fika på altan, läsa en bra bok och lösa korsord är sommarens höjdpunkter för mig. Vi ska väl ta en tripp upp till stugan i Dalarna och se till att allt är bra. Jag anar att gräset har vuxit en del. Brukar vara ca en halv meter när vi kommer upp i juli. Det blir en del arbete men det kan var rätt skönt för kroppen och jobba lite. Så blir det väl lite dagsutflykter i omgivningen. Vårens programpunkter har varit välbesökta och underhållningen och upplägget av årsmötet var väldigt omtyckt. Någon aktivitet var vi tvungna att ställa in under våren då intresset inte var tillräckligt stort. Vi jobbar som bäst med höstprogrammet och det blir väldigt många intressanta aktiviteter. Passa på. Det blir väldigt fort fulltecknat. Det som upptar mycket av vår tid nu är sammanslagningen av våra fyra sektioner till en sektion. Det är lite komplicerat. Förbundet hjälper oss med det praktiska. I bilagan till detta utskick informeras om processen. Höstmötet går av stapeln den 18 november. Se inne i programmet.
Hoppas ni haft en skön sommar.
Väl mött i höst.
Lisbeth Paulsson
Ordförande
ONSDAG 11 SEPTEMBER kl. 13.00 visning av utställningen SVERIGES HISTORIA, Historiska museet, Narvavägen 13–17.
Utställningen visar ett koncentrat av händelser och livsöden från 1000-talet och fram till i dag. Utställningen består av 10 scener, en från varje århundrade. Inflytelserika kvinnor och män lyfts fram liksom klasskämpar och minoritetsgrupper som satt sitt avtryck i historien. Kungar och andra personer med makt och nya tankar möter besökaren så även okända berättelser om människor, föremål och miljöer. Max 30 personer. Kostnad 150 kronor inbetalas till plusgiro 93 962–9. Guidekostnaden står sektionen för. Anmälan senast den 4 september till Sven Roander, tfn 073-535 06 57, e-post sven.roander@outlook.com.
Ansvarig sektion Stockholms stad
TISDAG 24 SEPTEMBER kl. 11.00. PROMENAD runt nedre RUDANSJÖN i Haninge, den s.k. Maxislingan, ca 2,3 km
Start vid Handens pendeltågsstation södra utgången mot Rudan, hiss finns upp till övergången till friluftsområdet Rudan. Pendeltåg 43 från Centralen går 10.36 och är framme på Handens station 11.03. Tåg 43X går från Nynäshamn 10.33 och är framme 11.07.
Det går också att nå området med buss till Handens station.
Följ med på en härlig promenad runt Nedre Rudansjön i Rudans vackra naturreservat. Slingan är tillgänglighetsanpassad och det finns bänkar här och där om man vill vila eller njuta av den vackra naturen. Det finns några lite brantare backar, men slingan har en hård yta utan rötter och hinder. Runt slingan finns träfigurer av djur som man kan få syn på om man är uppmärksam. Efteråt kan de som vill inta kaffe eller lunch på egen bekostnad i Kulturhuset som inte ligger långt från pendeltågsstationen. Ta gärna med gåstavar- Promenaden är gratis, ev efterföljande lunch sker på egen bekostnad. Anmälan senast 17 september till Mari Ericson, 070/949 30 76, e-post mari.ericson@hotmail.se
Ansvarig sektion Storstockholm söder
MÅNDAG 7 OKTOBER kl. 13.00 Guidad visning på Baltic Sea Science Center (BSSC) på Skansen.
Sedan öppningen 2019 har Östersjöhuset blivit en plats där Skansens besökare kan öka sin kännedom om vårt närmaste hav, förstå dess utmaningar och ta reda på vad vi tillsammans kan göra för att vända utvecklingen i en positiv riktning. Baltic Sea Science Center (BSSC), Östersjöhuset på Skansen visar Östersjöns unika miljö. I akvarierna – som representerar Östersjöns djup: från brygga till djupaste botten – möter besökaren havets myllrande ekosystem och rika djurliv. Här finns fiskar som stora östersjötorskar, den fascinerande öronmaneten, stim av sill och olika typer av växtliv. Kostnad inträdesavgift till Skansen som betalas av var och en. Medföljare, i mån av plats, betalar 90 kronor för visningen och inträdesavgift till Skansen. Anmälan senast 1 oktober till Aase Livefalk i första hand e-post – livefalk@hotmail.com – telefon 0706081674 eller Agneta Stavheim-Nilsson tel. 0706493735. Ansvarig sektion Region Stockholm
ONSDAG 9 OKTOBER kl. 13.00. Guidad visning av CARL ELDHS ATELJEMUSEUM, Lögebodavägen 10, Bellevueparken, Stockholm.
Välkommen på en visning av Carl Eldhs Atelje. Carl Eldh var under det tidiga 1900-talet en av Sveriges mest framstående skulptörer. Ett av hans verk är det av August Strindberg som finns i Tegnérlunden. Ateljén ritades av Ragnar Östberg. Förutom skisser och modeller till Eldhs verk finns här också utställningar av nya konstnärer. Fokus på den här visningen ligger på samlingen med Eldhs verk. Visningen tar ca 1 timme. Max 30 personer. Resväg: Buss 515 från Odenplan, läge A, mot Sundbybergs station, till hållplats Sveaplan. Eller buss 516 eller 57, norrut från Rådmansgatan, (Handelshögskolan) till hållplats Sveaplan. Från Sveaplan promenad 580 m, ca 10 min. OBS! Lång uppförsbacke i parken fram till museet. Grusbelagda gångvägar i trädgårdsparken, entrén nås via 2 låga trappsteg, ledstång och ramp för rullator och rullstol finns. Besöks-WC är inte tillgänglighetsanpassat, nås via smal passage. På Café Bellevue kan man fika eller äta en enkel lunch. OBS! Mycket litet, inte tillgänglighetsanpassat WC. Medlem betalar 100 kr. Medföljande icke medlem - i mån av plats - betalar 120 kr. Avgiften betalas till pg 128175–7 när du fått bekräftelse om plats. Anmälan senast fredag 27 september till Agneta Stavheim-Nilsson, agneta.stavheim@gmail.com, tfn 070-649 37 35 eller Carin Lundqvisth, tfn 0709-640 270. Ansvarig sektion Region Stockholm
OBS INSTÄLLT! ONSDAG 16 OKTOBER kl. 11.00 får vi en guidad visning av utställningen på LIVRUSTKAMMAREN, ”Teaterkungen, prakten, makten och teaterkostymerna på Gustav III:s tid”. Att teatern hade en speciell plats i Gustav III:s hjärta vet nog de flesta. Under hela 2024 visas en utställning på Livrustkammaren som handlar om teaterlivet under hans tid. Livrustkammaren - i samarbete med Operan - bjuder på en praktfull dräktkavalkad, men också en utflykt till 1700-talets rika kulturliv. Det visas fram flera färgstarka, fantasifulla teaterdräkter som aldrig tidigare varit utställda. En tidsresa då teaterlivet blomstrade och Kungliga Operan var en av Europas främsta scener. En liten del av allt som kan ingå i en föreställning visas, bland annat ca 50 magnifika teaterkostymer som fick kosta med skimrande tyger, paljetter och silverspetsar. Tillsammans med målningar och teaterrekvisita ur gömmorna ger det också en bild av hovlivet för sisådär 250 år sedan. Max 25 och minimum 15 personer. Kostnad 160 kronor betalas till plusgiro 93 962–9 efter anmälningstidens utgång. Anmälan senast 18 september till Ann Mari Lundgren 08-36 37 65, eller Birgitta Petré 0760-38 40 99, e-post birgittapetre7@gmail.com. Vid anmälan uppge telefonnummer och sektionstillhörighet.
Ansvarig sektion Stockholms stad
TORSDAG 17 OKTOBER kl. 14.00 följer vi VINETS VÄG FRÅN KAJ TILL KROG.
Följ med på en historisk tur bland vindragare, stimmiga krogar och kända gäster och så Bellman, förstås. Redan på medeltiden importerades vin till Stockholm. Vi följer vinets väg, från Skeppsbron där vinfaten lossas, vidare förbi vindragarnas lokal på Stora Hoparegränd; vi passerar och får höra om några klassiska 1700-tals krogar som Den Gyldene Freden, Pelikan och Kryp in samt några kända kroggäster. Vandringen slutar på en av 1700-talets populäraste krogar – Stadshuskrogen i Södra stadshuset (Stadsmuseets byggnad) – där Bellman var en av stamgästerna.
Vi träffas på Skeppsbrokajen mittemot Skeppsbron 24 kl. 13.50 för avprickning. Vandringen går från Gamla stan till Södermalm och tar ca 90 min. Medlem betalar 100 kr, medföljande icke medlem - i mån av plats – betalar 150 kr. Avgiften betalas till pg 128175–7 när du fått bekräftelse om plats. Anmälan senast den 30 september till Carin Lundqvisth, carin.lundqvisth@gmail.com tfn 070-964 02 70 eller till Agneta Stavheim-Nilsson tfn 070-649 37 25.
Ansvarig sektion Region Stockholm
TISDAG 22 OKTOBER kl. 13.00 Guidad visning av HAGALUNDS TVÄTTERIMUSEUM.
Tunnelbana, röda linjen, till Masmo. Sedan blir det en promenad på 300 meter till Albysjöns strand där tvätteriet ligger. Masmo ligger mellan Fittja och Vårby gård. Samling 12.45.
Tvätterimuseet är inrymt i en gammal tvättinrättning som drevs av en familj i början av 1900-talet.men hämtade smutstvätten med häst och vagn inne i Stockholm och vår guide, Olle Magnusson, visar med eld under grytorna hur tvättandet gick till på den tiden, före de elektriska maskinernas tid. Olle visar också samlingen av gamla föremål som användes vid tvätt under den tiden.
Max 20 personer och anmälan görs till Lisbeth Paulsson, lisbeth.paulson@telia.com eller 076 1 841 228 senast 11 oktober. Kostnad 50 kr för medlem och 75 kr för icke medlem inbetalas till plusgiro 392589–8.
Ansvarig sektion Norr
TISDAG 29 OKTOBER kl. 12.00. Guidad visning av SVERIGES MUSEUM OM FÖRINTELSEN. Utställningarna SJU LIV och RAOUL.
Torsgatan 19. Glashuset Bonnier.
Regeringen har beslutat att inrätta Sveriges museum om Förintelsen inom ramen för Statens historiska museer. Förintelsen är en avgörande händelse i Europas historia, i första hand för de miljoner som förföljdes och mördades. Men också för efterkrigstidens syn på humanism och etik. Inrättande av ett museum markerar att Förintelsen, även om den inte genomfördes på svensk mark hänger ihop med Sveriges historia och är en del av Sveriges kulturarv. En viktig utgångspunkt för museet är berättelser från överlevande som kom till Sverige. Genom skildringar och föremål som skänkts till museet bevarar och för vi vidare historien om Sverige och förintelsen. Anmälan senast 14 oktober till barbro.kalls@telia.com eller 070 453 6188. Högst antal deltagare 30 personer. Ingen kostnad. Vision står för guidavgiften.
Ansvarig sektion Norr
ONSDAG 6 NOVEMBER kl. 13.00. Guidad visning på MODERNA MUSEET av utställningen ”Rosa Segel – Svensk modernism i Moderna museets samling”.Visningen tar cirka 60 minuter. Adress: Skeppsholmen. Huvudentrén finns på Exercisplan 4. Kommunikationer: Buss 65 stannar nära museet. Man kan också ta T-banans blå linje till Kungsträdgården och sedan promenera till museet (cirka 10 minuter). På museet finns restaurang och kaffebar. Max. 30 deltagare. Eventuella gäster endast i mån av plats. Deltagarna betalar själva entréavgiften (120 kr för pensionär) i museets kassa vid ankomst. Vision står för guideavgiften. Anmälan senast 25 oktober till Anders Brandt, e-post abrswe@gmail.com alternativt tfn 070-774 8719 eller till Allan Axelsson tfn 073-045 4328.
Ansvarig sektion Region Stockholm
MÅNDAG 18 NOVEMBER kl. 13.00 KALLELSE. Vi har vi gemensamt HÖSTMÖTE för de fyra pensionärssektionerna i Stockholms län. 0BS! Kallelse sker endast på detta vis. Dagordning finns med i detta utskick.
Vi träffas i Adolf Fredriks kyrkas församlingshus, Kammakargatan 30. Tunnelbana: Gröna linjen till Rådmansgatan, uppgång Kammakargatan. Vi inleder med att varje sektion var för sig håller sedvanliga höstmötesförhandlingar, därefter blir det gemensamt program. Lennart Arkelid – pensionärs-medlem i Vision och tidigare ombudsman på förbundet – är oss behjälplig i arbetet med sammanslagningen av sektionerna. Han kommer att lämna information om hur arbetet fortskrider och ni har naturligtvis möjlighet att få svar på de eventuella frågor ni har. Vi avslutar mötet med en enklare förtäring och med ett lotteri där högsta vinsten är en biljett till lunchkonserten på Operan och övriga vinster består av kaffepaket.
Vi vill ha din anmälan senast den 4 november till Lisbeth.paulson@telia.com
eller 076 1 841 228.
OBS INSTÄLLT! ONSDAG 27 NOVEMBER kl. 11.45 LUNCHKONSERT med sallad i Guldfoajen, 1 trappa i Operahuset.
Det blir som vanligt den här tiden på året julmusik och maten blir en jultallrik. Vi har bokat 36 platser. Kostnad 340 kronor sätts in på plusgiro 93 962 – 9 senast två veckor före konserten. Samling utanför Operan 11.30 där biljetterna kommer att delas ut. Anmälan senast den 23 september till Birgitta Petré per telefon 0760-38 40 99 mail birgittapetre7@gmail.com, eller till Karin Aiat telefon 070-205 81 73 mail ainakarin@hotmail.com. Uppge telefon och sektionstillhörighet vid anmälan.
Ansvarig sektion Stockholms stad
2–3 DECEMBER JULBORDSKRYSSNING med M/S Birka Gotland
Adress: Stadsgårdskajen
Välkommen till en försmak av julbordets läckerheter inklusive vin, öl, läsk och kaffe. I priset ingår även frukostbuffé dag 2 samt bränsle- och EU klimatavgift. Passa på att julshoppa i Taxfree. Upplev julstämning och underhållning i glada vänners lag.
Resan subventioneras av respektive sektion med 200 kronor/medlem. Medföljande icke medlem betalar ytterligare 200 kronor.
Julbordet serveras 18.30 i Sjösalen. Frukostbuffé serveras från 08.30 i Sjösalen. Vi har bokat 15 platser. Vid anmälan ska namn, sektion och födelsedata anges. Betalning ska ske vid bekräftelse om plats till plusgiro 495 70 55-9.
Dygnskryssning Stockholm – Mariehamn – Stockholm – Viking terminalen.
Tider: 2 december avgång 17.30 - åter 3 december 14.30. Samtliga tider är svenska. Samling 16.00 för biljettutlämning. OBS medtag leg! Pris för medlem: i vald hytt, julbord och frukost (medföljande + 200 kronor)
Del i insides hytt 695 kronor
” utsides 785
Enkel insides 860
Enkel utsides 1140
Anmälan senast 21 oktober till Ritva Ståhl, 08 648 96 90 alt 070 586 96 90, e-post ritva.stahl@telia.com eller Berit Vedin Klevbrand 0709 68 74 31, e-post vedinberit@hotmail.com
Ansvarig sektion Storstockholm Söder
OBS INSTÄLLT! MÅNDAG 9 DECEMBER kl. 13.00 - 16.00 JULLUNCH.
Hartwicksta huset, St. Paulsgatan 39. Du åker T-bana till Mariatorget. Vi startar kl 13.00 med glöggmingel innan det är dags att börja äta. Alternativa drycker finns att köpa till självkostnadspris. Det blir lotteri där priset är 20 kr för 2 lotter. Kostnad för medlem är 325 kronor och för övriga deltagare 450 kronor. Avgiften sätts in på plusgiro 93 962–9. Anmälan senast den 19 november till Birgitta Petré mail birgittapetre7@gmail.com, tfn 0760-38 40 99 alternativt till Karin Aiat tfn 070-205 81 73 mail ainakarin@hotmail.com.
Ansvarig sektion Stockholms stad
ONSDAG 22 januari kl 11.00. Visning av Anders Hansers film Giganterna från Uppland om Carl Eldh och Carl Milles, samt en film om skulptören Peter Linde.
Visas på Zita, Birger Jarlsgatan 37.
I samband med att filmen Du sotiga vallon spelades in upptäckte Anders H att Carl Eldh kom från Films socken, att även Carl Milles kom från Uppland blev grundbulten för Anders att göra denna skulpturfilm. Herrarna Eldh och Milles var dessutom jämngamla och for oberoendes av varandra samma år till Paris för att utbilda sig till skulptörer och kom sedan att leva parallella liv, detta har Anders tagit fasta på. Han har inte lyckats hitta en enda bild av dem bägge tillsammans, men nu skildras deras parallella liv i en och samma film. Anders och sonen Calle har åkt runt i Sverige och filmat flera av deras skulturer med en drönare. Anders har också varit i USA där Carl Milles bodde med sin fru Olga i Cranbook utanför Detroit i 20 år. Ni som besökte Carl Eldhs ateljé i höstas har fått en extra inblick i hans arbete inför filmen.
Vi får också se en film om skulptören Peter Linde vars arbete Anders filmat periodvis sedan 2009. Peter följer i den klassiska stilen och är upphovsman till flera välkända skulpturer som Hjalmar Söderberg, Ingemar ”Ingo” Johansson och Zlatan Ibrahimovic.
Det finns 25 platser. Kostnad 195 kr inbetalas till pg 495 70 55-9. Anmälan senast 15 januari 2025 till Mari Ericson, 070/949 30 76, e-post mari.ericson@hotmail.se
Ansvarig sektion Storstockholm söder