-
Internationellt utvecklingssamarbete
Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter. Vision arbetar aktivt med att stärka de fackliga rättigheterna över hela världen, ihop med andra fackförbund i andra länder. Tillsammans gör vi skillnad!
Vision i världen
Fackföreningsrörelsen är världens största folkrörelse med 251 miljoner människor över hela världen. Förutsättningarna för att organisera sig på arbetsplatsen är väldigt olika i skilda delar av världen. Vision stödjer därför fackförbund för offentliganställda i andra länder.
Tidningsbilaga om Visions internationella arbete (pdf)
Union to Union
Via LO, TCO och Sacos gemensamma organisation för det fackliga utvecklingssamarbetet, Union to Union, stödjer Vision fackliga utvecklingsprojekt runtom i världen.
Under projektperioden 2023-2027 stödjer Vision följande projekt
-
Colombia, Egypten, Kenya, Peru, Tunisien och Zambia: I det här projektet arbetar man i flera olika världsdelar med ett och samma mål: att offentlig sektor ska stötta en rättvis klimatomställning. Arbetstagare inom offentlig sektor är i en unik position att se hur just den välfärdstjänst man jobbar med kan förbättras för att minska klimatpåverkan. Eftersom det är fattiga och utsatta som påverkas mest av effekterna av klimatförändringarna är god kvalitet på välfärdstjänst en nyckel till fattigdomsbekämpning.
-
Filippinerna, Indien, Indonesien, Kambodja och Nepal: Detta projekt syftar till att organisera arbetstagare som ännu inte är medlemmar i facket samt främja arbetsrättigheter och social rättvisa inom vård och omsorg i Asien och Stillahavsområdet. Projektet samlar unga kvinnliga fackliga organiserare och stärker deras förmåga att engagera och organisera arbetstagare som har otrygga anställningar och faller utanför traditionella fackliga rekryteringsprocesser.
-
Algeriet, Jordanien, Libanon och Tunisien: Målet med det här projektet är att stärka fackförbunden för offentliganställda i Mellanöstern och Nordafrika så att de bättre kan försvara mänskliga rättigheter, verka för klimaträttvisa samt för flyktingars och migranters tillgång till välfärdstjänster av god kvalitet.
-
Honduras och Paraguay: Projektet arbetar med att på ett inkluderande sätt stärka de deltagande fackförbunden inifrån, med syftet att engagera unga och kvinnor att jobba organisering och få stärkt kapacitet kring att påverka sina medlemmars arbetsvillkor till det bättre. Målet är ett stärkt ledarskap och facklig styrka att kunna förutse och påverka en grön omställning, digitaliseringen samt negativa konsekvenser av dåligt genomförd privatisering.
-
Egypten: Projektet syftar till att stärka fackförbund som är aktiva i ett väldigt repressivt sammanhang. Fokus ligger på att stärka deras kapacitet att formera sig för att driva demokratiska rättigheter i syfte att skapa en miljö där det finns möjlighet att göra strukturella förbättringar avseende fackliga och mänskliga rättigheter.
Hur går ett projekt till?
Projekten initieras för det mesta av den fackliga federationen PSI (Public Services International). Fackförbund för offentligt anställda ingår i PSI, som exempelvis Vision. De fackliga projekten ovan och även andra projekt utomlands finansieras huvudsakligen från Sida som är Sveriges biståndsmyndighet.
PSI:s projekt (publicservices.international)
Facket i världen (uniontounion.org)
Vill du engagera dig i det internationella arbetet?
Att organisera sig fackligt är en mänsklig rättighet. Det tydliggörs bland annat i artikel 23 i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Vi vill att fler av våra medlemmar ska se sambandet mellan den lokala fackliga verksamheten och Visions solidaritetsarbete tillsammans med fackförbund i andra länder. För Vision handlar solidaritet om att aktivt göra skillnad.
Vill du engagera dig? Hör av dig till oss på internationellt@vision.se.