Ökande kostnader för hyrpersonal i kommunerna
2024-04-26
Kommunernas kostnader för att hyra in tillfällig personal har ökat med 330 procent på tio år. Trots en total kostnad på 3,2 miljarder under 2022 visar resultaten i Visions undersökning att få kommuner tar frågan på allvar.
Kommunernas kostnader för att hyra in tillfällig personal har ökat med 330 procent på tio år. Trots en total kostnad på 3,2 miljarder under 2022 visar resultaten i Visions undersökning att få kommuner tar frågan på allvar.
Vision har ställt frågor till HR-cheferna i landets kommuner om personal som hyrs in tillfälligt. I stort sett alla kommuner hyr in medarbetare för att klara bemanningen och det är särskilt vanligt inom socialtjänsten. I de allra flesta fall innebär det merkostnader jämfört med att anställa. Under de senaste tio åren har kommunernas kostnader för inhyrd personal ökat dramatiskt.
Få kommuner arbetar för att minska inhyrningen
Trots kommunernas kostnader 2022 uppgick till 3,2 miljarder jobbar få kommuner aktivt med att minska beroendet av hyrpersonal och de kostnader det medför. De flesta kommuner vet inte ens hur mycket det kostar. Endast drygt var femte kommun i undersökningen uppger att de räknat på merkostnaderna.
En liten andel av kommunerna har en politisk strategi för att minska behovet av hyrpersonal. Endast sju procent av kommunerna i undersökning svarar ja på frågan. Här finns en skillnad jämfört med regionerna, där de flesta har en strategi och insatser som ska bidra till en lägre andel tillfällig personal genomförs på många håll. Ett aktuellt exempel är hyrstopp, som införts i många regioner.
När kommunerna får peka ut vad de gör för att rekrytera och behålla personal lyser handfasta åtgärder med sin frånvaro. Endast var tionde kommun har provat arbetstidsförkortning och drygt två av tio har tak för antal medarbetare per chef. Satsningar på att anställa administrativ personal och stödsystem, där erfarna medarbetare ger stöd till nyare medarbetare, är också ovanligt.
Vision vill se insatser för att minska inhyrningen
Hyrpersonal är ibland nödvändigt för att hantera bemanningen vid arbetstoppar. Samtidigt innebär det en sämre kontinuitet för brukarna och påverkar arbetsmiljön negativt. Om kommunerna inte vidtar åtgärder för att bromsa utvecklingen finns en risk att kostnaderna för inhyrd personal kommer att fortsätta att öka, och att pengar som kunde ha gått till att förbättra arbetsvillkor och att utveckla välfärden, inte kommer anställda till del.
Vision menar att vägen till ett minskat beroende av hyrpersonal går via förbättrade villkor för medarbetarna. Förbundet vill bland annat se att kommunerna utformar långsiktiga planer för kompetensförsörjningen där kompetensutveckling, aktiv omställning, kompetenstrappor och karriärvägar har en central roll.
Läs rapporten här