Mitt i klimatkrisen ökar utsläppen från transporter. Det finns en stor vilja att ställa om och bidra till minskad klimatpåverkan bland Visions medlemmar – det här är ett tillfälle att gå samman. Hur kan vi få med landets alla arbetsplatser i omställningen? Hur växlar vi upp i stället för att bromsa?
I november 2024 sätter Vision fokus på dina förutsättningar att transportera dig hållbart i tjänst och till och från arbetet. Vi bjuder in till dialog om politikens ansvar, arbetsgivare som möjliggörare och hur du kan påverka på jobbet. Intresseförhandla om förmånscyklar, pendling på arbetstid eller samla stöd för billigare kollektivtrafik.
Vision jobbar för en grönare framtid och är första svenska fackförbund att införa rollen klimatombud.
Klimatombud
Upptakt: Föreläsning den 6 november
Den 6 november hölls Visions lunchwebbinarium ”Bränsleuppror eller pendlarupprop? Så möjliggör vi en hållbar jobbpendling för fler. Webbinariet var öppen för alla, även de som ännu inte är medlem.
Vi lyssnade till Mattias Goldmann, 2030-sekretrariatet och expert på hållbara transporter, Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision och Johanna Lindell, projektledare hållbar mobilitet i Region Sörmland och klimatombud i Vision.
Missade du webbinariet? Här kan du se det i efterhand! (Youtube)
Mobilisering steg för steg – guide till dig som klimatombud
Undersök!
Förutsättningarna för att ställa om ser olika ut i landet. För vissa personer är bilen nödvändig för att ta sig till jobbet, andra bor på cykelavstånd. Det är lokalt, i dialog och samverkan på arbetsplatserna, som vi kan hitta lösningar som är hållbara för fler.
Hur ser ut lokalt hos er? Vad kostar ett kollektivtrafikkort? Vad har ni för resepolicy? Bor kollegorna i närområdet eller en bit bort?
Hitta lösningar!
Vision vill möjliggöra för medlemmar att vara del av lösningen. Ökat inflytande i arbetslivet är en viktig del i en rättvis klimatomställning.
Vad behövs för att främja hållbar jobbpendling på din arbetsplats? Kan ni pendla på arbetstid? Har ni cykelrum som är tillgängliga?
Mobilisera!
Vecka 46 kör vi. Det här kan du göra:
- Synliggör dina arbetsplatsaktiviteter i sociala medier med hastaggen #pendlarupprop.
- Beställ en bordspratare som synliggör och uppmuntrar till dialog med kollegorna.
- Intresseförhandla: Samarbeta med lokala styrelsen och lämna in förbättringsförslag till arbetsgivaren.
- Bjud in till en pendlarkväll med Skjutsgruppen!
- Inspelning från mobiliseringsträffen 11/10 finns att se i efterhand i Facebookgruppen för klimatombud.
- Inspelning från webbinariet Bränsleuppror eller pendlarupprop finns att se på Youtube
Facebookgruppen för klimatombud (facebook.com)
Pendlarkvällar (skjutsgruppen.se)
Beställ bordspratare och flyer
Skriv ut flyer och sprid på din arbetsplats
Pendlarupprop – skriv under namninsamling!
Regeringen lägger miljardtals kronor på sänkta bränslepriser samtidigt som busslinjer dras in, pendlingssträckor läggs ned och biljettpriserna i kollektivtrafiken ökar. Kommuner och regioner tvingas till nedskärningar vilket får allvarliga konsekvenser för både välfärd och lokal omställning. Det är inte att visa vägen eller ledarskap, det är att bromsa oss in i framtiden.
Skriv under namninsamlingen och visa politikerna att det finns stöd för satsningar på hållbar jobbpendling: kollektivtrafik, järnväg och infrastruktur som möjliggör hållbart resande!
Pendlarupprop: Växla upp för en hållbar jobbpendling nu! (mittskifte.org)
Varför mobilisera?
Utsläpp av växthusgaser från inrikes transporter står för en tredjedel av Sveriges totala klimatutsläpp. Ett av Sveriges klimatmål är att växthusgasutsläppen från inrikes transporter ska minska med minst 70 procent senast 2030 jämfört med 2010.
Enligt Klimatpolitiska rådet är den politik som nuvarande regering hittills presenterat inte tillräcklig för att nå klimatmålen.
FN:s klimatpanel IPCC beskriver det här årtiondet som kritiskt för att klara målet om 2 graders uppvärmning. Utsläppen måste vända innan 2025 och sedan fortsätta kraftigt nedåt om det ska vara möjligt.
Frågor? Kontakta viktoria.hellstrom@vision.se