Rapporten visar att i de flesta fall är sjukfrånvaron en konsekvens av brister i arbetsmiljön. Villkoren inom kvinnodominerade yrken är sämre än inom mansdominerade, och leder till att kvinnor i offentlig sektor är särskilt drabbade av psykisk ohälsa och sjukskrivning: fyra av fem av de som har ett pågående stressrelaterat sjukfall är kvinnor. Bland Visions medlemmar är bland annat medicinska sekreterare och socialsekreterare högt drabbade av sjukfrånvaro: 14,8 startade sjukfall per 100 medicinska sekreterare respektive 12,4 startade sjukfall per 100 socialsekreterare under 2022, jämfört med 9,7 som var riksgenomsnittet.
Vad kan du som är skyddsombud göra om du arbetar på en arbetsplats med mycket stressrelaterad sjukfrånvaro?
- Som skyddsombud på en särskilt drabbad arbetsplats är det bra att börja med att ta kontakt med chefen. För att kunna agera, måste chefen veta hur det ser ut. Ni måste tillsammans utreda orsakerna till sjukfrånvaron, analysera den och göra en handlingsplan där åtgärderna kontinuerligt följs upp, säger Björn Cárdenas, strateg på Vision och huvudförfattare till rapporten.
Han fortsätter:
- Arbetet med att få ner eventuell hög sjukfrånvaro och arbetet med de så kallade friskfaktorerna bör ske hos den lokala skyddskommittén, om det finns någon sådan på arbetsplatsen. Har ni hög sjukfrånvaro är det bra att informera kommunens eller regionens centrala fackliga avdelning.
Om du märker att en enskild medarbetare har verkat stressad under en period – fråga gärna hur hen mår. Om personen har en hög stressnivå med låg kontroll över sin arbetssituation, föreslå till exempel att ni tillsammans kan ta ett samtal med chefen, som kan genomföra åtgärder för att förbättra situationen.
Rapporten visar att kostnaderna för sjukfrånvaron under 2023 överskrider 5 procent av kommunernas samlade skatteintäkter. Under 2023 kostade sjukfrånvaron kommuner och regioner över 51,4 miljarder. Det motsvarar i runda slängar hela Stockholms stads eller Region Skånes samlade budget samma år. Du som är förtroendevald på den fackliga avdelningen på en kommun eller region, kan hitta siffror i rapporten om hur det ser ut hos din arbetsgivare när det kommer till sjukfrånvaro och kostnader för denna. Den centrala skyddskommittén eller samverkansgruppen kan till exempel använda rapporten som en start på en analys av sjukfrånvaron i kommunen eller regionen, för att sedan identifiera om det finns särskilt utsatta verksamheter, särskilda risker och göra en långsiktig kommun- eller regionövergripande handlingsplan.
- Det är också viktigt att de lokala politikerna, som ju är de som är ansvariga för arbetsmiljön och sätter ramarna för budgeten, vet hur sjukfrånvaron ser ut och hur mycket den kostar. Om det ser illa ut i kommunen eller regionen, kan man kalla till samtal eller ta kontakt med lokala medier för att på så sätt påverka. Om ett upparbetat samarbete finns lokalt, kan det vara en god idé att arbeta tillsammans med de andra fackförbunden inom Facken i välfärden, säger Björn Cárdenas.
I rapporten finns tre förslag på hur välfärden kan bli friskare. Det handlar om att samtliga arbetsplatser ska arbeta aktivt med de så kallade friskfaktorerna. Det handlar också om krav på sanktionsavgifter när arbetsgivarna inte arbetar med systematiskt arbetsmiljöarbete och den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Det handlar slutligen om krav på en långsiktigt hållbar och tillräcklig finansiering av välfärden, för att säkra resurser och utbildningar till rätt bemanning.
- Arbetsmarknadens parter inom den kommunala sektorn, däribland Vision, har skrivit på en avsiktsförklaring om att intensifiera arbetet med friskfaktorer, för att höja ambitionerna för det gemensamma arbetsmiljöarbetet. Som skyddsombud eller fackligt förtroendevald är det viktigt att vara med och säkerställa att friskfaktorerna kommer på plats, säger Björn Cárdenas.
Friskfaktorer
Rapporten i sin helhet