Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

Pensionsguide: När du ska ta ut din pension

För dig som planerar att gå i pension kan det vara mycket att tänka på. Alla har vi olika anställningshistorik och därmed olika pensionsavtal. Den här pensionsguiden kan fungera som ett stöd och en checklista för att ringa in alla dina pensionsförmåner och planera i god tid för att ta ut din pension.

Den här guiden innehåller i första hand stöd för dig som har tjänat in kommunala tjänstepensionsförmåner eller arbetat inom Svenska kyrkan. Du som har arbetat inom Svenska kyrkan hittar även mer information på webbplatsen Kyrkans pension.

Kyrkanspension.se

Om du jobbar i privat sektor och ska gå i pension hittar du mer information hos Alecta.

Så här tar du ut din pension (alecta.se)

1. Skriv ner din anställningshistorik

Skriv ner alla de anställningar som du har haft genom åren.

2. Logga in på Min pension

Logga in på webbplatsen Min pension. Koppla ihop varje pensionsförmån till den anställning som den hör till.

Min pension (minpension.se)

3. Se efter vilka pensionsförmåner du har efterlevandeskydd på

Om du inte planerar att ta ut all din pension direkt kan det vara klokt att börja med att ta ut de pengar som inte är tryggade till efterlevande.

Avgick du från en kommunal anställning före 1998?

Du kan ha tjänat in en kommunal ålderslivränta om du avgick från en kommunal anställning före 1998, hade fyllt 31 år när du avslutade anställningen och inte hade någon kommunal anställning vid årsskiftet 1997/1998.

Den förmånen syns inte på Min pension – även om du påbörjade en kommunal anställning igen efter 1998. Kontakta din tidigare arbetsgivare för att få veta om du har intjänad ålderslivränta enligt pensionsavtalet PA-KL.

Avgick du från en privat anställning under 70-90-talet?

Har du arbetat hos ett bolag längre tillbaka i tiden? Om du inte ser någon pensionsförmån därifrån på Min pension kan du ändå ha tjänat in ett fribrev. Du ska ha arbetat minst tre år i bolaget och varit äldre än 25 år när du arbetade där för att tjäna in ett fribrev.

I regel kontaktar bolaget dig när du närmar dig 65 år. Men för att kunna planera din framtida ekonomi är det värdefullt att ta reda på hur mycket ett eventuellt fribrev kan betala ut per månad. Om bolaget inte finns kvar i dag kan uppgifter ofta finnas hos AMF Pension.

4. Kartlägg hur du vill ta ut dina pensionsförmåner

Gör en kartläggning över hur du vill ta ut dina pensionsförmåner på Min pension för att få en bra ekonomi livet ut. Vissa pensionsförmåner är alltid livsvariga, det vill säga att de betalas ut under resten av ditt liv. Andra pensionsförmåner går att ta ut på kortare tid.

Har du en månadslön över cirka 47 600 kronor och arbetar inom kommunal sektor?

I din tjänstepension kan du ha en pension ovanpå pensionen, för att kompensera för det intjänandetak som finns i den allmänna pensionen. Kontrollera om en sådan pension finns redovisad på Min pension som "förmånsbestämd ålderspension KAP-KL". Annars kan din arbetsgivare lämna prognoser.

Den här delen av pensionen betalas alltid ut livsvarigt, det vill säga livet ut, men kan ge olika nivåer beroende på vilka årslöner som utgör underlaget. Därför kan det vara klokt att be om en prognos från exempelvis tre olika uttagstidpunkter, om du ska ta ut pension innan 65 års ålder.

De sista två årslönerna används i regel inte i underlaget. Därmed påverkar inte eventuellt deltidsarbete just de sista två åren. Beräkningsåret är senast vid 65 års ålder.

I regel kan förmånen även bli högre om du tar ut den i direkt anslutning till att du går i pension. Du kan tidigast göra uttag från 61 år.

5. Ansök om att ta ut din pension

Allmän pension ansöker du om från Pensionsmyndigheten.se. Ansök minst tre månader innan utbetalning. Om du har arbetat i något annat land än Sverige bör du ansöka minst sex månader innan, eftersom samordning kan bli aktuellt.

Du kan välja om du vill ha efterlevandeskydd på din premiepension. Du kan läsa mer på Pensionsmyndighetens webbplats om hur efterlevandeskyddet påverkar hur stor pension som betalas ut.

Vad händer med pensionen när du dör? (pensionsmyndigheten.se)

Tjänstepension ansöker du om hos de bolag där du har dina pensionspengar placerade. Vilka bolag det är kan du se i dina värdebesked. Fundera på om du vill förändra återbetalningsskyddet innan du ansöker om utbetalning.

Från och med 1 januari 2023 betalas avgiftsbaserad ålderspension ut livet ut eller med en kortaste utbetalningstid på tio år. Tidigaste åldern för utbetalning är 60 år.

Har du arbetat inom Sobona och har KFS-planen för din pension?

Då kan inbetalda premier till och med 31 december 2022 betalas ut med en kortaste tid på fem år och tidigast från 55 års ålder.

Parterna i pensionsavtalet utreder om dessa premier kan flyttas över till kommunala fondalternativ. I så fall gäller de förändrade uttagsreglerna även för dessa pengar, vilket då innebär utbetalning tidigast från 60 år och kortast utbetalningstid på tio år.

6. Se om du kan komplettera pensionen med bostadstillägg

Från och med den månad som du fyller 66 år kan bostadstillägg ansökas hos Pensionsmyndigheten. Bostadstillägget är ett kompletterande grundskydd. Du kan ansöka oavsett om du hyr eller äger din bostad. Du kan även söka om du har en förmögenhet eller är sammanboende. 

Hos Pensionsmyndigheten kan du testa om du kan få bostadstillägg eller inte.

Testa om du kan få bostadstillägg (pensionsmyndigheten.se)

Allmän pension och skatt

Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension. Den här pensionen får du utbetald livet ut, och du kan välja att ta ut pensionen i fjärdedelar, det vill säga 25, 50, 75 eller 100 procent.

Viktigt att veta är att du kan justera utbetalningsnivån vartefter du önskar, och även att den här pensionsförmånen kan pausas. Det kan vara bra om du kanske kommer att arbeta under en period, så att du inte riskerar att nå upp till den inkomstnivå som måste beskattas med statlig inkomstskatt.

Exempel på statlig inkomstskatt år 2023

Skiktgränsen för statlig inkomstskatt hamnar på 598 500 kronor. Den som arbetar kan ha en månadslön på knappt 51 200 kronor innan statlig inkomstskatt ska betalas.

Som pensionär som är 66 år eller äldre kan du tjäna cirka 56 900 kronor i månaden innan du måste betala statlig skatt.

Skatt när du får pension från flera arbetsgivare

Får du pensionsförmåner från flera arbetsgivare? Den arbetsgivare som du får din högsta pensionsförmån från betraktas som din huvudarbetsgivare. Dessa pensionsförmåner betalar du kommunal skatt för enligt den tabell som din kommun har.

Övriga pensionsförmåner som är lägre betraktas komma från en så kallad sidoarbetsgivare. Dessa förmåner beskattas med 30 procent.

Om du vill justera din skatt, betala in extra eller har en jämkning ska du vända dig till din huvudarbetsgivare.

Pensionärsintyg

Om du tar ut allmän pension innan 65 års ålder kan du beställa ett pensionärsintyg. Intyget ger dig pensionärsrabatter på bland annat entrébiljetter och resor i kollektivtrafiken.

Pensionärsintyg (pensionsmyndigheten.se)

Ladda ner pensionsguiden

Vill du ladda ner pensionsguiden som pdf?

Guide om att gå i pension (pdf)

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss