Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Medarbetare förbereder sig inför pension.

Guide: Tänk på detta när du ska ta ut din pension

För dig som planerar att gå i pension kan det vara mycket att tänka på. Alla har vi olika anställningshistorik och därmed olika pensionsavtal. Det är därför viktigt att ringa in allt så det finns med och därefter planera i god tid för de kommande pensionsuttagen. Denna guide kan fungera som ett stöd och en checklista.

Guide om att gå i pension (pdf)

Nya regler från och med 2023-01-01

Från 1 januari 2023 så ändras den kortaste utbetalningstiden från 5 år till 10 år. Därmed är 2022 sista året där du kan få din kommunala avgiftsbaserade ålderspension utbetald med en kortare tid. Tidigast uttag ändras också från 55 år till 60 år.

Mer on de nya uttagsreglerna (ofr.se)

Tänk på det här när du tar ut din pension

1. Skriv ner din anställningshistorik

Skriv ner alla de anställningar som du har haft genom åren.

2. Logga in på minpension.se

Koppla ihop varje pensionsförmån till den anställning det hör till.

Minpension.se

Var du anställd inom kommun, region eller Svenska kyrkan 31 december 1997?

Då kan du ha en intjänad pensionsrätt per 1997-12-31. Finns denna med på minpension.se? I annat fall kontaktar du din arbetsgivare du hade vid denna tidpunkt och frågar om du har en så kallad ”IPR 97” intjänad samt vilka anställningstider som är tillgodoräknade.

Den intjänade pensionsrätten kan utbetalas tidigast från 61 års ålder och även temporärt. Denna prognos behöver du be din arbetsgivare om då den inte kan simuleras på minpension.se ännu.

3. Se efter vilka pensionsförmåner du har efterlevandeskydd på

Om du inte planerar att ta ut all din pension direkt kan det vara klokt att börja med att ta ut de pengar som inte är tryggade till efterlevande.

Har du avgått från en kommunal anställning innan 1998?

Har du avgått från någon kommunal anställning innan 1998 och inte hade någon kommunal anställning vid årsskiftet 1997/1998?

Om du arbetade inom kommunal sektor och hade fyllt 31 år då du avslutade anställningen kan du ha tjänat in en kommunal ålderslivränta. Denna förmån syns inte på minpension.se (även om du påbörjat en kommunal anställning efter 1998 igen). Kontakta den tidigare arbetsgivaren för att få veta om du har en ålderslivränta enligt pensionsavtalet PA-KL intjänad.

Har du avgått från en privat anställning under 70-90 tal?

Om du arbetat hos något företag längre tillbaka i tiden och du inte tycker dig kunna se någon pensionsförmån på minpension.se så kan du ändå ha tjänat in ett fribrev. I regel kontaktar bolaget dig när du närmare dig 65 år, men för att kunna planera din framtida ekonomi kan det vara värdefullt att ta reda på hur mycket som ett eventuellt fribrev kan utbetalas med per månad. Du ska i regel arbetat minst tre år i bolaget och varit äldre än 25 år. Om bolaget inte existerar idag kan uppgifter ofta finnas hos AMF Pension.

4. Kartlägg hur du önskar ta ut dina pensionsförmåner

Kartläggningen gör du för att få en bra ekonomi livet ut. Vissa förmåner på minpension.se är alltid livsvariga medan andra går att ta ut på kortare tid.

Har du en lön över cirka 40 000 kronor per månad?

I din tjänstepension kan du ha en pension ovanpå pensionen. Detta för att kompensera att det finns ett intjänandetak i den allmänna pensionen. Om du arbetar inom kommunal sektor, kontrollera om denna del finns redovisad på minpension.se som ”förmånsbestämd ålderspension KAP-KL”. I annat fall kan din arbetsgivare lämna prognoser kring denna del som alltid utbetalas livsvarigt, den kan dock ge olika nivåer beroende på vilka årslöner som utgör underlag. Förmånen kan i regel även bli högre om du tar ut den i direkt anslutning till pensionsavgång. Tidigast uttag är från 61 år.

5. Ansök om pension minst tre månader innan utbetalning

Allmän pension från Pensionsmyndigheten.se. Om du arbetat i något annat land bör du ansöka minst sex månader innan då samordning kan bli aktuellt. 

Du kan välja om du önskar ha efterlevandeskydd på din premiepension. Hur efterlevandeskyddet påverkar hur stor pension som betalas ut kan du läsa om på Pensionsmyndighetens webbplats.

Vad händer med pensionen när du dör? (pensionsmyndigheten.se)

Tjänstepension ansöker du om hos respektive bolag där du har dina pensionspengar placerade. Se dina värdebesked. Fundera om du vill förändra återbetalningsskydd innan du ansöker om utbetalning!

6. Se om du kan komplettera din allmänna pension med bostadstillägg för pensionärer

Från 65 års ålder och vid helt uttag av den allmänna pensionen finns ett kompletterande grundskydd, bostadstillägg för pensionärer. Du kan ansöka oavsett om du hyr eller äger din bostad. Du kan även söka om du har en förmögenhet eller är sammanboende.

Hos Pensionsmyndigheten kan du testa om du kan få bostadstillägg eller inte.

Testa om du kan få bostadstillägg (pensionsmyndigheten.se)

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar