Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

  • Glad, äldre medarbetare vid konferensbord.

Pensionsguide: när du ska ta ut din pension

För dig som planerar att gå i pension kan det vara mycket att tänka på. Denna pensionsguide kan fungera som ett stöd och en checklista för att planera i god tid.

Nya regler om pensionsutbetalning

Från 1 januari 2023 ändras den kortaste utbetalningstiden från 5 år till 10 år. Därmed är 2022 sista året som du kan få din kommunala, avgiftsbaserade ålderspension utbetald med en kortare tid. Tidigast uttag ändras också från 55 år till 60 år.

Mer on de nya uttagsreglerna (ofr.se)

Gör så här när du ska ta ut din pension

Följ de här stegen för att planera dina pensionsuttag. Det kan finnas olika regler som gäller beror på var du har jobbat under vilken tidsperiod.

Vill du ladda ner pensionsguiden som pdf?

Guide om att gå i pension (pdf)

1. Skriv ner din anställningshistorik

Skriv ner alla de anställningar som du har haft genom åren.

2. Logga in på minpension.se

Koppla ihop varje pensionsförmån till den anställning det hör till.

Minpension.se

Var du anställd inom kommun, region eller Svenska kyrkan 31 december 1997?

Då kan du ha en intjänad pensionsrätt per 1997-12-31. Kolla om den finns med på minpension.se. Om inte kan du kontakta den arbetsgivare du hade vid den tidpunkten. Fråga om du har en så kallad IPR 97 intjänad och vilka anställningstider som är tillgodoräknade.

Den intjänade pensionsrätten kan betalas ut tidigast från 61 års ålder och även temporärt. Den prognosen behöver du be din arbetsgivare om, eftersom den i dagsläget inte finns med på minpension.se.

3. Se efter vilka pensionsförmåner du har efterlevandeskydd på

Om du inte planerar att ta ut all din pension direkt kan det vara klokt att börja med att ta ut de pengar som inte är tryggade till efterlevande.

Avgått från en kommunal anställning före 1998?

Avgick du från en kommunal anställning före 1998 och inte haft någon kommunal anställning vid årsskiftet 1997/1998?

Du kan ha tjänat in en kommunal ålderslivränta om du arbetade inom kommunal sektor och hade fyllt 31 år när du avslutade anställningen. Den förmånen syns inte på Min pension – även om du påbörjat en kommunal anställning igen efter 1998.

Kontakta din tidigare arbetsgivare för att få veta om du har intjänad ålderslivränta enligt pensionsavtalet PA-KL.

Avgått från en privat anställning under 70-90-talet?

Har du arbetat hos ett bolag längre tillbaka i tiden och inte ser någon pensionsförmån på Min pension? Då kan du ändå ha tjänat in ett fribrev. Du ska i regel ha arbetat minst tre år i bolaget och varit äldre än 25 år .

I regel kontaktar bolaget dig när du närmare dig 65 år. Men för att kunna planera din framtida ekonomi är det värdefullt att ta reda på hur mycket ett eventuellt fribrev kan betala ut per månad. Om bolaget inte finns kvar i dag finns ofta uppgifter hos AMF Pension.

4. Kartlägg hur du vill ta ut dina pensionsförmåner

Gör en kartläggning för att få en bra ekonomi livet ut. Vissa förmåner på minpension.se är alltid livsvariga medan andra går att ta ut på kortare tid.

Har du lön över cirka 40 000 kronor per månad och arbetar inom kommunal sektor?

I din tjänstepension kan du ha en pension ovanpå pensionen. Detta för att kompensera att det finns ett intjänandetak i den allmänna pensionen.

Kontrollera om den här delen finns redovisad på Min pension som "förmånsbestämd ålderspension KAP-KL". Annars kan din arbetsgivare lämna prognoser. Den här delen av pensionen betalas alltid ut livsvarigt, men den kan ge olika nivåer beroende på vilka årslöner som utgör underlaget.

I regel kan förmånen även bli högre om du tar ut den i direkt anslutning till att du går i pension. Du kan tidigast göra uttag från 61 år.

5. Ansök om att ta ut din pension

Allmän pension ansöker du om från Pensionsmyndigheten.se. Ansök minst tre månader innan utbetalning. Om du arbetat i något annat land än Sverige bör du ansöka minst sex månader innan, eftersom samordning kan bli aktuellt.

Du kan välja om du vill ha efterlevandeskydd på din premiepension. Du kan läsa mer på Pensionsmyndighetens webbplats om hur efterlevandeskyddet påverkar hur stor pension som betalas ut.

Vad händer med pensionen när du dör? (pensionsmyndigheten.se)

Tjänstepension ansöker du om hos respektive bolag där du har dina pensionspengar placerade. Det kan du se i dina värdebesked. Fundera på om du vill förändra återbetalningsskyddet innan du ansöker om utbetalning!

6. Se om du kan komplettera med bostadstillägg för pensionärer

Om du har fyllt 65 år och tar ut hela den allmänna pensionen finns ett kompletterande grundskydd: bostadstillägg för pensionärer. Du kan ansöka om bostadstillägget oavsett om du hyr eller äger din bostad. Du kan ansöka även om du har en förmögenhet eller är sammanboende.

Hos Pensionsmyndigheten kan du testa om du kan få bostadstillägg eller inte.

Testa om du kan få bostadstillägg (pensionsmyndigheten.se)

En arbetsplats för alla

Vision jobbar för ett schyst arbetsliv med nolltolerans mot diskriminering och kränkande särbehandling.

En arbetsplats för alla

Jämställdhet

Kvinnor och män ska ha lika rättigheter och praktiska möjligheter till arbete, inflytande och utveckling i sitt yrke och på sin arbetsplats.

Jämställdhet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss