Hitta närmsta center, avdelning eller klubb
0771 44 00 00
Facebook Twitter LinkedIn Instagram Youtube
De flesta har hört talas om det agila arbetssättet, men det är få som vet vad det egentligen innebär att arbeta agilt. Agilt betyder lättrörligt och det är precis vad agila arbetssätt är. Här kan du läsa om fördelen med agila metoder, och hur du kommer igång med agila arbetssätt på din arbetsplats.
Att arbeta agilt handlar mer om att skapa förutsättningar för dina medarbetare än att bestämma. Teamen styr processen, men jobbar mot ett gemensamt definierat slutmål med flera delmål på vägen. Med hjälp av konstant feedback och utvärdering självreglerar gruppen sitt arbetssätt.
I ett traditionellt ledarskap finns ofta en struktur med chefer, mellanchefer och medarbetare. Där bestämmer chefen vad som ska göras, på vilket sätt och hur det ska se ut – innan arbetet ens har börjat. Medarbetarna gör jobbet och mellancheferna kontrollerar och rapporterar till högsta chefen, allt väldigt noggrant kontrollerat.
Det här skapar omfattande dokumentationer, långa beslutskedjor, detaljerade kravspecifikationer och byråkratiserande metoder och processer. Och framför allt – det tar lång tid och det är inte särskilt effektivt.
I en organisation som arbetar utifrån agila metoder måste du vinna förtroendet hos dina medarbetare. Informationsövertag och formell makt räcker inte längre och som chef kan du inte detaljstyra. Du kommer att gå från att peta i sakfrågor och bestämma till att stötta och inspirera.
För att komma igång med agila arbetssätt behöver du börja med att skapa ett team. Utgå ifrån vad medarbetarna kan och vill göra. Bygg arbetet kring individer som är engagerade och motiverade.
Skapa sedan självorganiserade team med varierande kompetenser. Ge dem den miljö och det stöd de behöver, och framför allt – ge dem förtroende. Skapa en arbetsplats som underlättar spontanmöten och samarbeten.
Bestäm sen tillsammans vad ni ska göra. Vad är slutmålet med det agila arbetssättet? Försök visualisera vad ni tillsammans vill uppnå. Gör gärna en skiss eller en prototyp.
Som agil ledare skapar du en ram för medarbetarna att förhålla sig till. Låt sedan teamet självständigt bestämma hur arbetet ska utföras. Din främsta arbetsuppgift blir att ge rätt förutsättningar och förväntningar. Våga ta ett kliv tillbaka och låt dina medarbetare fatta beslut i det agila arbetssättet. Prata i termer om oss och vi.
Försök inte att förutse vad som kommer att hända. Skapa i stället en organisation som har möjlighet att lösa de problem som uppkommer när de uppkommer.
Skapa en transparent miljö, kultur och en arbetsprocess där alla delar med sig av sina idéer och planer. Ha en transparent agenda och prioriteringar. Skapa öppna digitala och fysiska miljöer där alla kan se och följa vad som händer.
Med transparens följer också möjlighet för alla att engagera sig, ställa frågor och påverka. Det ger en förhöjd känsla av delaktighet. Sök feedback från kollegor och jobba i korta upprepade cykler med löpande utvärdering för att snabbt kunna ställa om och anpassa er efter nya förutsättningar.
För att ett agilt arbetssätt ska få fotfäste i din organisation gäller det att vara tydlig med att agilt arbetssätt ska prioriteras framför allt annat. Synliggör när medarbetare eller teamet jobbar utifrån det nya agila arbetssättet och ge dem beröm.
Men det behöver inte vara allt eller inget. Om det snabbrörliga inte fungerar för hela din verksamhet kan ett första steg vara att välja ut ett projekt eller en process och testa det agila arbetssättet där.
När du bestämmer dig för att implementera ett agilt arbetssätt kommer det att leda till effektivare produktion, snabbare anpassning till nya metoder och mer motiverade medarbetare, som tidigt påverkar i utvecklingsprocessen.
Ni blir helt enkelt lite mer lättrörliga!