• Zarah Ebbhagen, ortodontiassistent, har slitit ut många par skor under sina år inom tandvården.

Förmåner

Snart får tandsköterskor gratis arbetsskor

14 november 2022

Gratis arbetsskor införs inom tandvården i Västerbotten. "Wow! Det är verkligen välbehövligt", säger ortodontiassistenten Zarah Ebbhagen.

Ett av Socialdemokraternas vallöften i Region Västerbotten var gratis arbetsskor för anställda i tandvården och vården. Partiet sitter kvar vid makten och nu ska löftet infrias.

– De anställda går och står hela dagarna och skorna är en del av deras arbetsmiljö. Det är också en jämställdhetsfråga. Jobbar man i ett typiskt manligt yrke får man ofta gratis skyddsskor. I vården kan man till exempel få blodstänk på skorna. Därför bör arbetsgivaren bekosta dem, säger Anna-Lena Danielsson (S), regionråd i Region Västerbotten.

Löftet infrias innan 2026

Tanken är att gratis arbetsskor ska bli verklighet under mandatperioden, det vill säga de kommande fyra åren.

– Nästa år ska tjänstemännen utreda hur det ska utformas rent praktiskt. Kanske behövs det olika sorts skor beroende på om man är medicinsk sekreterare, tandsköterska eller lokalvårdare? säger Anna-Lena Danielsson.

Finns det risk för att man måste skatta för skorna?
– Vi ska utforma erbjudandet så att det inte blir förmånsbeskattning. Vi anser att arbetsskor är en del av arbetskläderna, och de tillhandhålls ju gratis av arbetsgivaren.

Har slitit ut många arbetsskor

En som är nöjd över beskedet är Zarah Ebbhagen, ortodontiassistent på Tandläkarhögskolan i Umeå.

Hon har köpt många nya par skor för egna pengar under sina elva år i yrket och hon har tidigare frågat sin arbetsgivare om de inte kan få subventionerade skor, men fått nej.

– Skorna slits väldigt när man går hela dagen och det kan bli mycket spott och avtrycksmaterial som hamnar på dem under en arbetsdag. Det här är verkligen välbehövligt, säger Zarah Ebbhagen.


Relaterade artiklar