• Utvecklingsingenjören Andréas Hall vill med digitala verktyg se till att hela Helsingborg får lika bra samhällsservice oavsett område.

Digitalisering

Helsingborg prisas för sopbilskameror

15 januari 2024

Genom att montera kameror på sina sopbilar har Helsingborg sparat arbetstid och miljontals kronor. Och dessutom fått ett pris för sitt innovativa projekt.

Utvecklings­ingenjör Andréas Hall, hur var det att vinna pris för sopbilskameror?

– Fantastiskt roligt så klart. Det var ett långt och träget arbete som bar frukt. I vår kategori av Götapriset, som belönar utveckling för en bättre välfärd, var vi det enda stadsbyggnadsprojektet. De övriga berörde skola, vård och omsorg, så vi kände oss lite som en udda fågel.

Hur skulle du beskriva det ni fick pris för?

– Vårt projekt går ut på att vi använder kommunens sopbilar för att skanna av det runt 60 mil långa gatunätet och upptäcka skador så att vi kan minimera dessa. Arbetet tog tidigare 48 veckor och kostade 3,5 miljoner kronor, men nu sker det kontinuerligt.

Hur mycket pengar har ni sparat?

– Mellan 150 och 250 miljoner kronor, bara på att se till att skador på gatorna åtgärdas tidigt. Sedan har jag en kollega som tidigare lade 2,5 dagar i veckan på arbetet. Nu lägger han en timme i veckan.

Hur uppstod idén?

– Jag stötte på ett företag 2019 och bjöd hit deras medarbetare men mina kolleger köpte inte riktigt idén då. Så efter ett år sa jag att jag testar ändå och när jag visade testresultatet tvärvände alla.

Vad händer härnäst?

– Nu blir projektet permanent. Det går inte att motivera att vi skulle gå tillbaka till det gamla sättet att jobba. Nästa steg är att se hur vi kan använda sensorer för att mäta jordfuktighet, dagvattnet och sopkorgar för att kommunen ska kunna leverera lika bra service överallt.

Helsingborg och innovation

Helsingborg har vunnit flera priser inom innovation och miljö de senaste åren. Förra året utsåg EU kommunen till en av Europas 100 klimatsmarta städer. Året innan prisade FN Helsingborgs arbete för att hantera klimat- och katastrofrisker. EU-kommissionen utnämnde 2020 Helsingborg till en av Europas mest innovativa kommuner.

→ Drönare på kommunalt uppdrag

→ Södertälje: Hållbarhet och digitalisering hör ihop

Editionsbanner_teknik.jpg


Relaterade artiklar