• Anthony Mc Carrick tycker att Sverige har en bit kvar när det gäller digitalisering.

Digitalisering

Södertälje: Hållbarhet och digitalisering hör ihop

3 juni 2022

Sensorer i papperskorgar, på parkeringsplatser och i badvattnet. I Södertälje satsar man på artificiell intelligens, både för att underlätta samhällsservicen och för miljön skull.

Digitaliseringsstrateg Anthony Mc carrick, varför har ni sensorer i papperskorgarna?

– Det går åt mycket diesel när man kör runt för att tömma papperskorgar. Somliga kanske inte ens är fulla. För att få reda på vilka papperskorgar som är det har vi satt sensorer i 170 av dem. Det gör att vi kan bli mer effektiva och bara åka till de som är fulla. Det är ett tydligt exempel på hur hållbarhet och digitalisering hör ihop.

Hur påverkar samhällets utveckling kraven på er?

– I dag är människor vana vid att följa i telefonen hur tröjan de har beställt fraktas från lagret hem till dem. Den insikten måste påverka hur vi jobbar för att kunna ge relevant samhällsservice.

Så hur gör ni det?

– Till exempel kan kommuninvånarna fråga vår chatbot KIM, Kommunen informerar medborgare, om var det finns ledig parkeringsplats för funktionsnedsatta och få ett realtidssvar. Och kör du en elbil vill du inte bara veta var laddstationer finns, utan också om de är lediga just då du behöver ladda.

Vad mer använder ni sensorer till?

– Man få reda på hur varmt det är i vattnet. Det är sånt man vill veta precis innan man åker och badar.

Hur väl står sig Sverige internationellt när det gäller digitaliseringen av offentlig sektor?

– Vi har en självbild om att vi ligger långt framme, men det stämmer inte, även om det finns duktiga kommuner, som till exempel Helsingborg. Vi i Södertälje har precis börjat vår resa och sneglar ofta på Norge, Kanada och Singapore för att inspireras.

Läs mer: Sensorer minskar behovet av personal


Relaterade artiklar