• "Eftersom det är svårt att hitta nya medicinska sekreterare vill regionen gärna konvertera om tjänster när folk slutar", säger Tora Eggemark, vice ordförande i Visionsstyrelsen i Region Dalarna.

Arbetsmarknad

Anställer andra till medicinska sekreterares uppgifter

20 november 2023

Regioner anställer assistenter och undersköterskor när utbildade medicinska sekreterare inte söker tjänsterna.

Inflationen tvingar nu alla regioner att spara och några har varslat personal.

Men för de medicinska sekreterarna är det största hotet inte att de ska bli av med jobbet. Det är bristen på utbildade kolleger som ger anledning till störst oro.

→ Färre medicinska sekreterare utbildas

I nästan alla regioner anställs nu andra yrkesgrupper i högre eller lägre grad för att utföra medicinska sekreteras uppgifter. ”Ersättarna” är administratörer, assistenter, receptionister och undersköterskor.

Dalarna vill göra om tjänster

– Eftersom det är svårt att hitta nya medicinska sekreterare när folk slutar vill regionen gärna konvertera om tjänster, säger Tora Eggemark, medicinsk sekreterare på en ätstörningsenhet i Falun och vice ordförande i Visionsstyrelsen i Region Dalarna.

I regionens annonser står det nu ofta ”medicinsk sekreterare/assistent” (eller annan yrkeskategori) i stället för enbart ”medicinsk sekreterare”.

– Tyvärr har vi sett en tendens att de som är outbildade kan komma in på samma lön som en utbildad och det har även hänt att outbildade fått högre lön, säger Tora Eggemark.

Tungt med bara diktat

Diktatskrivningen är överlag reserverad för de medicinska sekreterarna i landet – utom där taligenkänningen tar över. Alla andra uppgifter – från att bemanna receptionen till att vara avdelningskoordinator och utbilda i digitala system – verkar arbetsgivarna anse att andra yrkesgrupper kan göra.

– Det som blir kvar för oss är journalskrivningen. Det blir tungt, vi får varken variation eller utveckling, säger Tora Eggemark.

Vision i Region Dalarna försöker motverka att arbetsgivaren rundar yrket i rekryteringen.

– Det vore bättre om man funderade på hur man ska få fler att vilja utbilda sig till medicinsk sekreterare och söka de lediga jobben, säger Tora Eggemark.

Editionsbanner_medsek.jpg


Relaterade artiklar