• Varken Rita Thomée eller Magnus Röman är oroliga över att tjänster ska försvinna när ­arbetet effektiviseras.

Arbetstid

Målet: Fyradagarsvecka för alla anställda

27 september 2023

Bostadsbolaget MKB i Malmö krymper arbetstiden steg för steg – men inte lönen. 2030 ska målet vara nått.

Sedan drygt ett år kan alla 360 anställda på Malmös kommunala bostadsbolag MKB ta två timmar av sin arbetstid varje vecka och använda dem till hälsofrämjande aktiviteter eller till att förkovra sig i något som har med arbetet att göra. Till exempel promenera eller lyssna på en podd.

→ Läs vår granskning om kortare arbetsvecka

Nästa år utökar man till fyra timmar på några enheter och 2030 är ambitionen att alla MKB:s anställda ska ha ­fyradagarsvecka med bibehållen heltidslön.

Letar tidstjuvar

Krympningen av arbetstiden ska ske genom att arbetet effektiviseras. Facken har varit inblandade från början och är nu, liksom personalen, med och går igenom alla olika arbetsprocesser. Syftet är att hitta tidstjuvar och digitalisera där det går.

– Två konkreta exempel är digitala kontrakt som man skriver under med bank-id och husvärdar som hjälper till via videomöten. Hyresgästerna ska inte bli lidande och de som vill ska fortfarande få träffa oss, säger Rita Thomée, verksamhetsutvecklare och ordförande i Visionsklubben.

Motocross mitt i veckan

Magnus Röman, projektledare för byggentreprenader, använder sina timmar till att träna sitt fritidsintresse motocross mitt i veckan. Han tycker att det är fantastiskt att kunna lägga lite mer tid på livet utanför arbetet.

– Vi ska ju vara kvar i arbetslivet fler och fler år. Om vi går ner i arbetstid kanske summan arbetade timmar blir densamma. Det här är bra både för vår hälsa och för att MKB ska vara en attraktiv arbetsgivare, säger han.

Editionsbanner_teknik.jpg


Relaterade artiklar