• Maria Sivsdotter hade inte behövt berätta om sin diagnos men ville vara öppen och transparent inför ­arbetsgivaren. Det kostade henne praktikplatsen. Nu jobbar hon som medicinsk sekreterare på en annan vårdcentral, där man inte ser hennes Asperger som ett problem.

Mångfald

Tillbakadragen praktik var diskriminering

19 juni 2023

Maria Sivsdotter blev diskriminerad när en hälsocentral i Umeå tog tillbaka löftet om LIA-praktik och sommarjobb sedan hon berättat om sin Aspergerdiagnos. Det har Diskrimineringsombudsmannen, DO, beslutat.

Ett år efter din amnälan har du fått rätt av DO. Hur känns det?

– Helt fantastiskt. Yes! Jag hade inte fel.

Har du fått någon ursäkt från hälsocentralen eller Region Västerbotten efter DO:s beslut?

– Jag har inte hört ett ljud. Men huvudsaken är att detta inte händer igen, inte någonstans i landet.

→ Praktiken rök när hon berättade om sin Asperger

→ Han skrev en motion om NPF i arbetslivet

Hur har diskrimineringen påverkat dig?

– Självförtroendet fick sig verkligen en törn och jag kände mig värdelös. Jag började undra om jag skulle klara av göra jobbet, om någon skulle vilja anställa mig och betala lön när jag inte ens fick försöka gratis. Jag gav nästan upp men är tydligen som en fjällbjörk som böjs i vinden utan att knäckas.

Vad hände?

– Jag tog kontakt med min gamla handledare på sjukhuset i Sollefteå där jag haft en tidigare LIA-placering. Jag fick komma tillbaka dit och blev färdig medicinsk sekreterare före jul.

Vad gör du nu?

– Jobbar på Hälsocentralen Nyland, fem kilometer från där jag bor. Jag utför sedvanliga sekreteraruppgifter och trivs jättebra. Kollegerna är fina och jag får bra stöttning av min chef, till exempel eget kontor och brusreducerande hörlurar. De ser inte min Aspergerdiagnos som ett problem.

Editionsbanner_medsek.jpg


Relaterade artiklar