• Bolagen som försöker rekrytera redan anställda tekniker lockar med lön och utbildningar.

Arbetsmarknad

Ingenjörer kontaktas i rekryteringssyfte

22 maj 2023

Hälften av de anställa på Luleå energi har blivit kontaktade av andra bolag i rekryteringssyfte. Det visar den senaste medarbetarundersökningen.

Andreas Stenlund är ingenjör på Bioenergi Luleå AB, ett dotterbolag till Luleå Energi Han är en av dem som blivit utsatt för rekryteringsförsök.

Alt-textAndreas Stenlund

– Jag har blivit kontaktad men nappade inte. Jag trivs så bra där jag är. Jag går lite skiftgång vilket passar mitt privatliv och ger en del OB, säger han.

Men har ni tappat ingenjörer och tekniker till följd av industriboomen i norr?

– Ja, på elsidan har det varit omsättning på folk, där krigar alla bolag med varandra. På pelletsfabriken där jag jobbar har vi klarat oss än så länge. Men det kommer nog märkas här med i takt med att fler företag etablerar sig.

Vilka är det som ringer?

– Privata och kommunala bolag, statliga Vattenfall, allt möjligt. De ringer inte själva utan anlitar något bolag som sköter rekryteringen.

Vad lockar de med?

– De pratar lite lön och utbildningar och om möjligheten att prova något nytt. Den som kan tänka sig att hoppa runt för att försöka få upp sin lön har nog en guldsits.

Har konkurrensen från andra bolag lett till att löneläget höjts på Luleå Energi?

– Ja, litegrann. Fast det handlar inte bara om lönen, vi har fått andra saker också – friskvårdstimmar och 63 timmar per medarbetare och år i arbetstidsförkortning.

→ Kommer AI ta ditt jobb?

Editionsbanner_teknik.jpg


Relaterade artiklar