• Förutom chattrobotar som Chat GPT har det kommit flera nya AI-bildverktyg där du kan be roboten att skapa en alldeles unik bild till dig. Här har vår reporter Stina Loman instruerat Dall-E att göra en tolkning av ”kolleger som sitter runt ett bord tillsammans med en robot”.

Digitalisering

Kommer AI göra människan arbetslös? Chat GPT svarar

20 april 2023

Chat GPT – en ovärderlig kollega på jobbet eller en konkurrent som gör dig arbetslös? Efter att nya AI-roboten Chat GPT lanserades förra året har allt fler börjat fundera på hur framtidens arbetsliv ser ut.

Den blir aldrig trött och jobbar dygnet runt. Har aldrig en dålig dag och behöver inte semester. I slutet av förra året lanserades AI-roboten Chat GPT och den blev snabbt en snackis.  

Chat GPT fungerar som en chatt där du kan ställa olika frågor och så svarar roboten med fakta som den samlar in från nätet. Eller så kan man ge den uppgifter, exempelvis låta den skapa en rapport där den analyserat datauppgifter.  

Alt-textAnn-Therése Enarsson. Foto: Ola Hedin.

– Det här är en kollega som är oerhört kraftfull och som du aldrig kan tävla mot. Vi måste vänja oss vid den och lära oss att jobba bredvid den, säger Ann-Therése Enarsson, vd på tankesmedjan Futurion. 

Chat GPT vill hjälpa till

Inom den närmsta tiden väntas administrativa uppgifter, som transkribering, försvinna alltmer från människans arbete. På längre sikt kan man tänka sig att AI sköter all administration och analyserar stora datamängder. Vad den här typen av AI-robotar kan tänkas göra i framtiden går det bara att spekulera om.  

Så till den stora frågan: Kommer AI göra människan arbetslös?  

Jag ställer frågan direkt till Chat GPT.  

– AI kommer sannolikt att ha en stor påverkan på arbetsmarknaden och vissa jobb kommer att förändras eller försvinna helt. Men det är viktigt att komma ihåg att AI inte kommer att göra människor arbetslösa. Snarare kommer det att skapa nya möjligheter och nya typer av jobb som kan hjälpa oss att lösa problem och utföra uppgifter mer effektivt, svarar roboten.   

Ann-Therése Enarsson håller med.  

– Våra mänskliga förmågor blir allt viktigare. Som att bygga mänskliga relationer och ha goda ledarskaps- och omdömesegenskaper, säger hon.

3 fakta om Chat GPT

  1. Chat GPT, som skapats av företaget Open AI, blev den snabbast växande konsumentapplikationen i historien efter att den lanserades förra året, rapporterar Reuters.  
  2. Men den bör användas med försiktighet. Hittar den inte svaret på din fråga kan den hitta på ett svar och vissa varnar för att den kan vara fördomsfull.  
  3. Vill du ha hjälp att tänka kreativt är den en perfekt kollega.  

AI kan bidra till lägre löner

Ann-Therése Enarsson tror att det är större risk att en människa – som lärt sig att använda AI-tjänsterna – tar över ditt jobb än att AI gör det. Med AI kan fler bli specialister, det ökar konkurrensen och gör att värdet på arbetet minskar. På sikt kan det bidra till lägre löner.  

– Det finns vinnare och förlorare i AI-utvecklingen. De stora förlorarna är de som inte lär sig att förstå verktyget och vad det kan göra för dem. Därför är det viktigt att arbetsgivarna erbjuder kompetensutveckling här.  

→ Nu kan du snart möta en robot på arbetsintervjun

"AI är ett fantastiskt bra hjälpmedel"

Alt-textAngelica Jacobo. Foto: Øyvind Lund.En som undersökt hur Chat GPT och AI kan underlätta jobbet är Angelica Jacobo, regional digitaliseringskoordinator på Region Värmland.   

– Det här är ett fantastiskt bra hjälpmedel som kommer att göra väsentlig skillnad inom välfärden. Exempelvis för läkare som får en helt annan tillgång till olika symtom. AI ger läkaren beslutsunderlag och människan sätter diagnos, säger hon.  

→ Inte alla är positiva till socialtjänstens robot

Ingen big bang-förändring

Angelica Jacobo tror att arbetslivet har förändrats mycket inom de närmsta tio åren.  

– Men det blir inte ett big bang där allt plötsligt är annorlunda. Vi kommer successivt få vänja oss vid att ha AI som en tredje kollega på jobbet, säger hon.  

→ Läs Tidningen Visions AI-policy här