• Jasmine Johansson och Jessica Andersson tog kontakt med kolleger i de regioner som redan gjort löneuppror innan de startade sin namninsamling för högre löner till de medicinska sekreterarna.

Lön och villkor

Nytt uppror mot låg lön för medicinska sekreterare

28 februari 2023

Det skiljer mycket i medicinska sekreterares löneutveckling i landet, visar Tidningen Vision granskning av åren 2016–2022. Men lönerna är låga överallt och nu är det Region Hallands tur att utsättas för uppror.

Region Västerbotten har haft det. Region Jämtland Härjedalen och Värmland likaså. Vi talar om löneuppror bland de medicinska sekreterarna.

Nyligen var det de halländska regionpolitikernas tur att få ta emot en namninsamling med 460 underskrifter, varav 50 är sympatiunderskrifter från andra yrkeskategorier.

Läs mer: Här är tipsen inför lönesamtalet

– Vi kräver både högre ingångslöner och att vi som redan jobbar ska ha en lönekarriär. Den finns inte idag, säger Jasmine Johansson, medicinsk sekreterare på medicinkliniken i Halmstad och initiativtagare till upproret tillsammans med kollegan Jessica Andersson.

Bara en över 30 000

Tidningen Vision har tittat närmare på de medicinska sekreterarnas löneutveckling i regionerna mellan 2016 och 2022 (se diagram i slutet av texten).

Medellönen ökade nästan dubbelt så mycket i Region Gotland (+18,5 procent eller 4505 kronor) som i Region Värmland (+ 9,4 procent eller 2371 kronor) under sexårsperioden. I en enda region – Stockholm – låg medellönen före årets revision över 30000.

Läs även: Snart får jobbsökare veta lönen i förväg

I Halland steg medellönen med 13 procent, från 25443 till 28742 kronor. Det placerar regionen nästan på rikssnittet i löneutveckling.

– Med så låg lön är det inte konstigt att kolleger söker sig till privata aktörer eller skolar om sig till något annat, kommenterar Jasmine Johansson.

Efter två år på yrkeshögskolan och två och ett halvt år i yrket har hon en månadslön på 24400 kronor.

– Det är inte mycket för det jag gör, säger hon.

Facket kräver låglönesatsning

Även Vision i Region Halland har yrkat på högre påslag till de medicinska sekreterarna. Man kräver att alla anställda som tjänar mindre än 25500 kronor ska få 800 kronor utöver ordinarie löneutrymme. Utöver det vill man att alla medicinska sekreterare ska få ett påslag på 500 kronor.

– Hela Sverige borde gå samman för det här går inte längre. Vi ska fortsätta kämpa i höst om det inte händer något nu, säger Jasmine Johansson.

Editionsbanner_medsek.jpg


Relaterade artiklar