• Region Jämtland Härjedalen har beslutat om en lönesatsning i tandvården. "Vi behöver kunna rekrytera. Läget är akut", säger Katarina Nyberg Finn, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Lön och villkor

Lönen höjs 9 procent för tandsköterskor

27 februari 2023

Tandsköterskorna på Folktandvården i Jämtland Härjedalen får en lönehöjning på i snitt 9 procent. Personalkrisen har fått politikerna att öppna plånboken.

Det är kris på Folktandvården i Region Jämtland Härjedalen. Många tandsköterskor och tandläkare har slutat för i stället att börja jobba på privata kliniker. Det har också varit svårt att rekrytera nya.

Missnöjet har varit stort bland tandsköterskorna. Eftersom det saknas tandläkare har många fått utökat ansvar, men det har inte synts på lönen.

Därför startade de ett löneuppror i slutet av förra året och lämnade över sina krav till regionens politiker.

Läs mer: Så gick löneupproret till i Jämtland Härjedalen

Satsar 2,1 miljoner kronor

Hälso- och sjukvårdsnämnden har nu beslutat att satsa 2,1 miljoner kronor extra på löner till personal i tandvården.

– Läget är akut. Vi kan inte rekrytera i den omfattning vi behöver och vi har tvingats dra ner på öppettiderna. Att personalen slutar på grund av lönen är bekymmersamt. Därför gör vi den här lönesatsningen, säger Katarina Nyberg Finn (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Jämtland Härjedalen.

Läs mer: Varannan tandsköterska överväger att byta jobb – värst i Jämtland Härjedalen

Olika hög procent

Politikerna har gett en klumpsumma till Folktandvården som sedan har fördelat den mellan olika yrkesgrupper.

Tandsköterskorna får i snitt som grupp 9 procent i löneökning. Tandhygienister får också 9 procent, tandläkare 8,6 procent och övertandläkare 5,5 procents ökning på gruppnivå.

Stefan Stjernström, tandvårdschef i Region Jämtland Härjedalen, understryker att det är individuell lönesättning och att hur stor procent enskilda tandsköterskor får i lönepåslag varierar.

– Vi måste säkra en god och nära tandvård. Tandsköterskor är jätteviktiga för oss och vi har inte råd med att de lämnar oss. Jag hoppas att satsningen ska göra oss till en mer attraktiv arbetsgivare och att det blir lättare att behålla och rekrytera personal, säger Stefan Stjernström.

Lång facklig kamp

Gunvi Dahlström, ordförande för Visions avdelning i Region Jämtland Härjedalen är glatt överraskad över att tandsköterskorna i snitt får 9 procent i löneökning.

Hon har slagits i många år för högre löner och tror att politikerna har påverkats både av tandsköterskornas löneuppror och av Visions tandsköterskeenkät, som visar att en förkrossande majoritet av Jämtland Härjedalens tandsköterskor har funderat på att sluta.

– Jag är så jäkla lycklig över den här satsningen. Jag pratade nyss med tandsköterskorna i Krokom och där var det party!

Läs mer: Så hög är snittlönen för tandsköterskor i alla regioner

Editionsbanner_tandvård.jpg


Relaterade artiklar