• Folktandvården i Asarum har hittat metoder som får vårdmöten med små barn att fungera smidigt.

Digitalisering

Så får du digitala vårdmöten med barn att funka

1 mars 2024

Folktandvården i Asarum prisas för sina digitala vårdmöten med barn. Tandsköterskorna hyllar arbetssättet: Det ger tryggare barn, mindre stress och mer variation i jobbet. Kolla in hur de gör!

Iförd pyjamas och med favorit­gosedjuret, enhörningen ”Hästen” bredvid sig, har Liv Samuelsson ett år sitt första möte med tandvården. Hemma i soffan och i pappa David Samuelssons famn tittar hon med stora ögon in i kameran och vinkar lite tveksamt till tandsköterskan Madelene Olsson på skärmen.

Lite trix med tekniken

– Hej på er! Hör ni mig? undrar Madelene Olsson, som får logga in och ut en extra gång innan både ljud och bild fungerar som det ska.

– Just det som händer nu, att tekniken strular, kan ju vara lite stressigt. Men det är bara att ta det lugnt och pröva igen, säger hon över axeln innan mötet drar i gång.Alt-textTandsköterskan Madelene Olsson säger hej till Liv Samuelsson som är ett år gammal.

6 tips för digitala möten med barn:

  1. Bli bekväm med tekniken i förväg. Öva gärna på att ha digitala möten med dina kolleger.
  2. Var i god tid till ditt möte och se till att ha patientjournalen redo.
  3. Använd en digital presentation med glada bilder.
  4. Det är viktigt att barnet är delaktigt. Orkar barnet inte hela mötet kan barnet vara med i början och slutet.
  5. Be föräldrarna ha tandborsten redo så att barnen kan vara med och visa.
  6. Ha ett gosedjur redo! Vår drake inspirerar barnen att öppna munnen och att skratta.

Madelene Olsson ställer frågor om kost, nattmål, nappanvändning och tandborstning. Med tandborsten i munnen och barntandkrämen i handen visar Liv Samuelsson och pappa David Samuelsson hur de brukar göra.

Men när det blir dags för Liv Samuelsson att visa sina tänder för Madelene Olsson blir det trixigare. David Samuelsson försöker lyfta Liv Samuelssons läppar med den ena handen samtidigt som han filmar med den andra. Överkäken går bra men när det blir dags för underkäken har Liv Samuelsson tröttnat.

Alt-textDavid och Liv Samuelsson hemma i soffan.

– Vi kan skicka bilder senare, säger David Samuelsson. Hon har hur som helst fyra tänder, två däruppe och två därnere.

– Jag ser att det ser fint ut, säger Madelene Olsson och försöker locka Liv Samuelsson att gapa stort med hjälp av en stor, fluffig, grön drake.

– Så här många tänder ska du också få, säger hon och blottar drakens vita tandrad.

Får kallelse till fysiskt besök senare 

Madelene Olsson avslutar med att de gärna får återkomma om de har några frågor, annars kommer de att få en kallelse för ett fysiskt besök när Liv Samuelsson fyller tre.

– Om vi är minsta tveksamma kallar vi till ett återbesök på plats redan när barnet är runt två år, förklarar Madelene Olsson efteråt.

Alt-textMed hjälp av draken får Madelene Olsson barnen att skratta.

Åsa Kindberg är verksamhetschef på Asarums folktandvård och visar runt i de nyrenoverade lokalerna.

Fick fint pris

I en monter i entrén gnistrar vandringspriset Glastanden. Den vann den 2023 efter att ha utsetts till Årets folktandvårdsklinik i Region Blekinge, bland annat för sitt nytänkande arbetssätt.

Alt-textVandringspriset Glastanden.

– Jag har medarbetare som gärna vill utvecklas och göra förbättringar, säger Åsa Kindberg som förklaring till motiveringen.

Nyfikenheten hos personalen var också en av anledningarna till att hon vågade räcka upp handen för drygt två år sedan, när regionen efterfrågade en klinik som ville vara pilot för att utveckla digitala vårdmöten.

Tandsköterskorna Delila Kujovic och Madelene Olsson är två av dem som snabbt nappade på idén. De jobbade redan med barn mellan tolv till 16 månader och såg att det fanns stora vinster med att stressade föräldrar inte behöver ta sig till kliniken för det som oftast är ett rent informationsmöte.

Många fördelar med digitalt

– Det har blivit lugnare för alla, konstaterar Delila Kujovic. Många föräldrar är dessutom hemma med flera barn samtidigt, som de då också behöver ta med sig hit. Det gör att det blir svårt för dem att koncentrera sig under besöket.

Alt-textDelila Kujovic och Madelene Olsson gillar det nya arbetssättet.

En annan fördel är att återbuden minskat eftersom det digitala mötet kan genomföras även om barnen eller föräldrarna exempelvis är förkylda. Dessutom är barnen ofta tryggare och mer frimodiga på plats i sitt hem förklarar Madelene Olsson.

– Kliniken är en ny miljö med nya människor som kan kännas skrämmande.

Har skapat digital presentation

Första steget med införandet av digitala vårdmöten innebar att Delila Kujovic och Madelene Olsson tillsammans utformade en digital presentation med passande bilder. Samma material omarbetades och används nu av samtliga allmäntandvårdskliniker i Blekinge. Nästa steg blev att testa tekniken i lugn och ro.

Alt-textDen digitala presentationen används under besöket.

– Om man ska införa nya arbetssätt måste personalen få tillräckligt med tid för att sätta sig in i allt och bli trygga, konstaterar Åsa Kindberg när vi slår oss ned runt det avlånga konferensbordet i personalrummet.

Alt-textTandläkare Åsa Kindberg är verksamhetschef. Här tillsammans med Madelene Olsson.

Här samlas alla klinikens totalt 20 anställda när det är dags för möten och avstämningar. Att alla får plats runt samma bord tror Åsa Kindberg bidrar till en positiv arbetsmiljö.

– Vi är en liten klinik på en liten ort där vi lär känna många av patienterna. Det gör att det blir mer personligt och roligare att jobba, instämmer Madelene Olsson och Delila Kujovic som har arbetat på kliniken i fem, respektive åtta år.

Alla tre är övertygade om att digitala vårdmöten är här för att stanna. En stor fördel med dem är att kunna konsultera specialister. Då kan patienten vara fysiskt på kliniken medan tandläkaren har en specialist på distans.

→ Ny statistik: Så mycket tjänar tandsköterskor – region för region

Just nu ser de inga nackdelar med utvecklingen. För patienterna ger det en valmöjlighet och för kliniken innebär det att de får mer tid att lägga på de patienter som har ett mer omfattande behov förklarar Åsa Kindberg, som inte heller är orolig för att effektiviseringen skulle kunna innebära neddragningar.

Ger mer variation

För de tolv tandsköterskorna på Folktandvården i Asarum har arbetssättet i stället inneburit mer varierande arbetsdagar.

Alt-textMöjligheten till digitala besök gör att det blir färre avbokningar.

– Nu alternerar vi mellan att sitta i receptionen, ha egna patienter fysiskt, ha egna digitala vårdmöten och att assistera tandläkarna, förklarar Delila Kujovic som trivs med omväxlingen.Editionsbanner_tandvård.jpg


Relaterade artiklar