• Många tandsköterskor är missnöjda och funderar över nästa steg i karriären.

Lön och villkor

Varannan tandsköterska vill byta jobb – låg lön orsak

27 februari 2023

Missnöje med lönen, hög arbetsbelastning och brist på uppskattning. De är orsakerna till att tandsköterskor överväger att göra slut med sin arbetsgivare.

55 procent har funderat på att byta arbetsgivare det senaste året, visar Visions enkät som har besvarats av över 2 000 tandsköterskor i hela landet.

I Region Jämtland Härjedalen är det ännu fler som har haft tankar på att byta arbetsgivare: hela 76 procent.

– Jag är inte förvånad över att så många vill byta jobb. Lönen är ett hett ämne och regionens tandsköterskor har startat ett löneuppror, säger Maritha Söderström, ledamot i Visions lokala styrelse i Region Jämtland Härjedalen.

Måste jobba hårdare

Tandsköterskorna har inte bara missgynnats lönemässigt, menar Maritha Söderström. Det handlar också om att förmåner som friskvårdstimme och semesterdagsväxling erbjuds andra anställda inom Region Jämtland Härjedalen, men inte personalen inom Folktandvården.

– Tandsköterskorna ska hela tiden jobba fortare och mer, säger hon.

Privata har högre lön

En annan faktor som gör att många har funderat på att byta arbetsgivare är att privata tandvårdskliniker nyligen har etablerat sig i regionen.

Bland annat har Aqua Dental slagit upp dörrarna i Östersund och Åre. Det är brist på tandsköterskor i regionen och Aqua Dental har lockat med högre lön, ofta har det handlat om minst 3 000 kronor.

Men snart kan suget att sluta på Folktandvården i Region Jämtland Härjedalen minska. I slutet av februari fattade politikerna beslut om en rejäl lönesatsning, där 2,1 miljoner kronor ska fördelas mellan tandsköterskor, tandhygienister och tandläkare.

Läs mer om lönesatsningen här: Efter löneupporet – nu ska tandsköterskorna få högre lön i Jämtland Härjedalen

Läs mer: Så hög är lönen för tandsköterskor – region för region

Editionsbanner_tandvård.jpg


Relaterade artiklar