• "Jag tycker att det snarare varit läge att höja summan, men de sänker oss i stället. Det känns som att vi inte är värda något", säger Annette Lindwall, tandsköterska och förtroendevald för Vision.

Lön och villkor

Så mycket sänks tandsköterskornas jourersättning

29 februari 2024

Tandsköterskorna på folktandvården i Region Halland får kraftigt sänkt jour- och beredskapsersättning. ”De slår på oss som redan är lågavlönade”, säger Visions ombud.

Trots att det är svårt att rekrytera tandsköterskor till folktandvården i Region Halland sänks nu ersättningen för jour- och beredskap.

–De slår på oss som redan är lågavlönade. Att jobba under helger har varit ett populärt sätt för många att höja sin lön och sin pension, säger tandsköterskan Annette Lindwall, förtroendevald för Vision.

Förlorar många hundralappar

Tidigare fick tandsköterskorna på folktandvården i Region Halland 625 kronor (840 kronor vid storhelger) som ett fast krontal i tillägg vid varje jour- och beredskapstillfälle. Men efter att förhandlingarna med arbetsgivaren strandat sänks ersättningen till 236 kronor. Utöver det sänks även ersättningen man får när man går in och arbetar jour. I snitt med 700 kronor vid ett tillfälle då man arbetar fyra timmar jour under en vanlig helg.

→ Ny statistik: Så mycket tjänar tandsköterskor – region för region

–Det här är ju något som vi har haft i många år. Jag tycker att det snarare varit läge att höja summan, men de sänker oss i stället. Det känns som att vi inte är värda något, säger Annette Lindwall.

"Frågan behöver få en lösning"

Den försämrade jour- och beredskapsersättningen (som bygger på skrivningar i gällande kollektivavtal och inte är en lokal överenskommelse som tidigare) gäller från den första februari i år. Joachim Björnklev, förhandlingschef och Jonas Karlsson, HR-specialist i Region Halland svarar i en skriftlig kommentar att de är medvetna om att detta innebär en försämring. Men de fortsätter dialogen med Vision för att nå en överenskommelse om ett nytt lokalt avtal: ”Vi ser att det är en viktig fråga som behöver få en lösning”, skriver de.

Trend: Tandsköterskor tjänar mindre än undersköterskor

Editionsbanner_tandvård.jpg


Relaterade artiklar