• Mark- och exploateringsingenjören Emma Norberg skrev brev till förvaltningschefen och fick upp lönen för sig och sina kolleger.

Lön och villkor

Ingenjörer skrev brev och fick 2 500 extra

17 oktober 2022

En ändrad ansvarsbeskrivning, ett brev till förvaltningschefen och en massa ork lönade sig för mark- och exploateringsingenjörerna i Hudiksvall. De har fått 2 500 kronor i extra lönelyft i år.

Mark- och exploateringsingenjörerna i Hudiksvalls kommun är glada. De fick 2 500 kronor var utöver årets individuella lönelyft. Mycket tack vare Visionsombudet Emma Norberg, själv ”mexare”.

– De låga lönerna är en gammal fråga för oss som vi har tagit upp i omgångar utan resultat. Våren 2021 tog vi ett rejält krafttag, berättar hon.

Läs mer: Så påverkar inflationen dig

Vision: Vi måste ta ett samhällsansvar i avtalsrörelsen

Det hela började redan året innan då de fick sin nya chef att uppdatera mål- och ansvarsbeskrivningen för mark- och exploateringsingenjörerna, vilket ledde till att de bytte tabell i lönekartläggningen.

Chefen peppade

Trots detta fick de inget extra i påföljande lönerevision. Då peppade chefen dem att skriva en saklig text där de jämförde sitt löneläge med andras och även beskrev hur tjänsten förändrats över tid.

Brevet skickades till förvaltningschefen som lyssnade och gav beskedet att det skulle kunna bli något i revisionen 2022. Även Vision i Hudiksvall tryckte på. Och äntligen blev extrasatsningen verklighet.

Även miljöinspektörer fick extra

Här är Emma Norbergs analys av framgången:

– Det var väldigt bra att ha mål- och ansvarsbeskrivningen i grunden för att kunna visa vilket ansvar som ligger på vår yrkesroll. Sedan gäller det att orka driva frågan hela vägen.

Hudiksvalls har även satsat på miljöinspektörerna som fick ett extra påslag på 2 000 kronor.


Relaterade artiklar