Lön och villkor

Lönelista: Så ser lönerna ut inom socialt arbete

25 februari 2022

Lönen skiljer sig mycket mellan landets kommuner och regioner. Här är lönestatistik för behandlingsassistent, biståndsbedömare, kurator och socialsekreterare.

Tidningen Vision har kartlagt medellönen 2021 för fem yrkeskategorier som jobbar inom socialt arbete i landets kommuner och regioner: behandlingsassistent/socialpedagog, biståndsbedömare/biståndshandläggare, kurator, socialsekreterare och den yrkeskategori som inom lönestatistiken benämns socialt arbete annan (t ex personliga ombud).

I medellönen för socialsekreterare ingår bland andra följande titlar: socialsekreterare barn och unga, socialsekreterare ekonomiskt bistånd och familjerättssekreterare.

Klicka på den grå balken för att växla län eller yrke. Skrolla ner för fler yrkesgrupper.

KURATOR:

Klicka på den grå balken för att välja till yrke kurator i regioner:

Nyfiken på hur lönen inom socialt arbete sett ut tidigare år? Kolla här!

Läs mer i vår systertidning Chefen i Fokus:

Så mycket tjänar enhetschefer inom socialtjänsten

Här är lönerna för enhetschefer inom LSS

Så är undersökningen gjord

Arbetsidentifikation kommuner och regioner (aid) är ett system för att gruppera arbetsuppgifter som ligger till grund för den partsgemensamma lönestatistiken. Alla anställda placeras på en aid-kod efter innehållet i arbetet.

Tidningen Vision har begärt in uppgifter om medellöner i 34 yrken/aidkoder från samtliga kommuner samt medellönen i 21 yrken/aidkoder i regionerna. Medellönerna baseras på lönestatistik från den 30 november 2021. Snittlönerna för riket i yrkena är beräknade på alla löner i landet. I tabellerna presenteras bara de kommuner och regioner där antalet anställda i yrket är minst fyra.

Sättet att föra statistik göra att skillnader ser större eller mindre ut än de egentligen är eftersom det inte säkert att alla kommuner och regioner sorterar på exakt samma sätt.


Relaterade artiklar