• Lotta Ölveby är nöjd med löneökningen på 5,2 procent. Nu tjänar hon 27 400 kronor i månaden.

Lön och villkor

Extra lönesatsning på medicinska sekreterare

20 augusti 2021

Det blev en extra lönesatsning på medicinska sekreterare i Region Jämtland Härjedalen i år. Det var på tiden, menar Visions avdelningsordförande.

Inte så länge Visions avdelningsordförande i Region Jämtland Härjedalen, Gunvi Dahlström, kan minnas, har de medicinska sekreterarna fått högre löneökning i snitt än de fick i år. Ökningen landade på 3,7 procent,  efter en extra satsning från arbets­givaren.

– Vi har hållit på i så många år och kämpat och kämpat för högre löner, men bara fått småsummor. Att ligga nära fyra procent är fantastiskt bra i förhållande till tidigare år, säger Gunvi Dahlström.

Därför höjdes lönen

Visions argument för att få regionen att satsa på medicinska sekreterare har framför allt varit detta:

– Att yrkesgruppen har en fantastisk kompetens men ändå har fruktansvärt dåliga löner. Det gör att vi riskerar att tappa personal samtidigt som det är svårt att rekrytera.

Lotta Ölveby, medicinsk sekreterare på ögonmottagningen vid Östersunds sjukhus, har tagit på sig nya arbetsuppgifter och ”jobbat för två” under året som gått. Det gav henne en löneökning på 5,2 procent.

– Det var mer än jag hade förväntat mig, men också rimligt. Min chef var tydlig med hur jag har presterat och ville att det skulle synas på lönen, säger hon.

Vill ha mer

Lotta Ölveby ser gärna att arbetsgivaren fortsätter att satsa på yrkesgruppen, som hon kallar ”viktiga kuggar”. Det vill Gunvi Dahlström också.

– Vi kommer inte sluta kämpa för ytterligare satsningar kommande år. För gör man det bara en gång får det inte så stor effekt, utan vi måste hålla i för att öka lönerna och lönespridningen.


Relaterade artiklar