• Göran Claesson och hans kolleger anser att de kvalar in för regionens bonus till medarbetare som utsatts för covidsmitta.

Coronaviruset

Tekniker blir utan coronabonus

19 april 2021

Anställda som jobbar nära covidpatienter får 4 000 kronor extra – men inte hjälpmedelsteknikerna. Nu har Vision i Region Blekinge begärt förhandling med arbetsgivaren.

I januari beslutade Region Blekinge att personal som vid upprepade tillfällen det gångna året jobbat i direkt kontakt med covidpatienter skulle få 4 000 kronor som tack.

Bland de som fick bonusen finns bland annat sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter och lokalvårdare på akut- och infektionsklinikerna. Men inga hjälpmedelstekniker.

Åker hem till folk

Göran Claesson jobbar på Hjälpmedelscenter i Karlskrona och levererar, lagar, besiktigar samt hämtar vårdsängar i folks hem och på särskilda boenden. Han är en av ett tiotal anställda på centret som regelbundet träffar personer som är sjuka i covid-19.

– Det händer i snitt minst en gång i veckan. Vi sex som jobbar med sängar och taklyftar har ingen möjlighet att lyfta ut grejerna ur rummen, som man kan göra med rullstolar och rullatorer, säger han.

Han är skyddsombud för Vision och tycker att även hjälpmedelsteknikerna borde få bonusen.

– Det känns litegrann som att vi har glömts bort. Man kanske inte vet hur nära vi är patienterna, eller hur ofta, säger Göran Claesson.

Även tandvården

Vision i Region Blekinge har nu begärt förhandling med arbetsgivaren för de grupper som inte fått några 4 000 kronor trots att de borde kvala in för bonusen. Förutom hjälpmedelstekniker gäller det bland annat personal inom tandvården som lånats ut till akuten.

– Något rättvisetänk måste det finnas även om det kostar lite och är svårt med gränsdragningen, säger Camilla Olsson, vice ordförande i Vision Region Blekinge.


Relaterade artiklar