Coronaviruset

De får påskpengar som tack för coronainsatser

29 mars 2021

”Påskharen kommer tidigt i år” hälsar Växjö kommun och ger sina 8000 anställda en påskpresent på 250 kronor. "Vi gör det för att visa uppskattning för våra fantastiska medarbetare", säger kommunchefen Monica Skagne.

För andra året i rad kommer Höganäs kommun att ge sina anställda en påskpresent i form av ett presentkort som kommer att kunna spenderas i den egna kommunen.  I år väljer Växjö kommun att göra likadant och ger sina anställda 250 kronor.

Alt-textVäxjös kommunchef Monica Skagne.

– Med tanke på det utmanade året vi har bakom oss och det svåra läget som vi fortfarande befinner oss i, kände vi att vi ville visa våra medarbetare uppskattning och också göra det vi kan för att stötta det lokala näringslivet, säger Växjös kommunchef Monica Skagne.

Anställda inom kommunen är vana vid att få julklappar, men det är första gången de får en påskpresent. Genom att ge gåvan stöttar kommunen även det lokala näringslivet, som restauranger och kaféer, med två miljoner kronor.

Stora variationer i hur uppskattning visas

I samband med pandemin har Sveriges kommuner och regioner på olika sätt visat sin uppskattning för medarbetarnas insatser. 

Medan somliga har fått flera tusen kronor i coronabonus har andra fått presentcheckar i mindre valörer, något som väckt kritik. Många menar att arbetsgivare borde ha visat sin uppskattning i form av högre lön istället för presentcheckar.

Läs mer: Lista - Stor variation på coronabonus för vårdanställda

Men Monica Skarne tycker att det är viktigt att skilja på lönepåslag och påskpresenten som kommunen delar ut.

– Det här är en extra uppskattning, en uppmuntrande gåva från arbetsgivaren. Löneprocessen är något annat.

"Stort tack, håll i och håll ut"

En fråga som uppstått i samband med påskpresenten är varför alla anställda inom kommunen ska få gåvan, när det främst är medarbetare inom omsorg och utbildning som haft det svårast under pandemin. Men Monica Skagne ser annorlunda på saken. 

– Kommunen vill uppmuntra och säga att alla har gjort väldigt gott. Visst har vissa varit mer utsatta, men alla våra kollegor har dragit sitt strå till stacken. Presenten har ett signalvärde. Vi vill säga ett stort tack, håll i och håll ut.