• I 19 av 21 regioner har de medicinska sekreterarna fått åtminstone ett presentkort för att de tagit i extra under det gånga året.

Arbetsmiljö

Stor variation på corona-bonus för vårdanställda

22 mars 2021

Regionernas tack till de medicinska sekreterarna för deras insatser under corona varierar stort. Från ingenting till 10 000 kronor i bonus och tre extra lediga dagar.

Nästan alla regioner har uppmärksammat sina anställda på något sätt för att de ställt upp, jobbat mer och under risk att smittas med covid-19 under det gångna året. Presentkort och bonusar de vanligaste sätten att tacka men även lediga dagar förekommer.

Mest generös är man i Region Gävleborg. Här alla anställda fått ett presentkort på 450 kronor och tre extra lediga dagar som ska tas ut före sista maj. Alla som jobbar inom hälso- och sjukvården får dessutom en bonus på 10 000 kronor på marslönen.

"Känns jätteroligt"

– Det blev klart häromdagen att även vi medicinska sekreterare ska få bonusen. Det känns jätteroligt att känna sig uppskattad för en gångs skull. Man kan hoppas att regionen insett att vi också är värdefulla, säger Veronica Lindman, ombud för Vision på Gävle sjukhus och medlem i nätverket för medicinska sekreterare.

I ett par regioner har de medicinska sekreterarna inte fått någonting alls utöver ordinarie lön och ledighet. Det gäller bland annat Uppsala.

– Vad jag vet har inga personalgrupper fått något. Om det skulle bli aktuellt utgår jag från att det gäller även våra medlemmar som ofta glöms bort i sådana här sammanhang, säger Ann-Louise Strömbom, styrelseledamot i Vision Region Uppsala och medlem i nätverket för medicinska sekreterare.

Läs mer: Kaos på Sahlgrenska när IVA fylldes med covidsjuka


Relaterade artiklar