• Ingrid Leirnes vittnar i Uppdrag Granskning om hur hon blev behandlad efter att ha använt sin meddelarfrihet.

Arbetsrätt

Uppdrag granskning uppmärksammar visselblåsare

2 mars 2021

Medicinska sekreteraren Ingrid Leirnes straffades med omplacering för en insändare. Nu sänder Uppdrag Granskning ett reportage om henne och andra visselblåsare.

”Håll käften och lyd” är rubriken på reportaget i Uppdrag Granskning som sänds i SVT den 3 mars och handlar om vad som händer anställda som vågar larma om missförhållanden och kritisera sina chefer öppet.

Ingrid Leirnes varken teg eller lydde när hon kritiserade coronahanteringen på sin arbetsplats, hälsocentralen i Bureå utanför Skellefteå, i en insändare för snart ett år sedan.  Vision kopplades in och hon fick så småningom skadestånd av Region Västerbotten

Hur känns det att vara med i Uppdrag Granskning?

– Jättepirrigt, ovant och spännande. Och hedrande att uppmärksammas på bästa sändningstid i ett program som har en så stor tittarskara.

Vad ville programledarna veta?

– De var hemma hos mig och filmade i fyra timmar så vi hann med en hel del. Folk får veta om det som hände och hur det har utvecklat mig. Även sjukvårdsdirektören i regionen, en av mina före detta chefer och en anonym kollega intervjuas.

Läs mer: Få kommuner har visselblåsarfunktion

Hur har det gångna året varit?

– Många av mina kolleger har uttryckt obehag över att jag gått ut i media och det var jättejobbigt i början. Men det är bättre nu tack vare våra nya chefer på hälsocentralen. De är väldigt proffsiga och bearbetar det som hänt på rätt sätt i arbetsgruppen.

Har du ångrat dig någon gång?

– Jag har tänkt och tänkt och tänkt men jag ångrar ingenting. Det enda jag skulle ha gjort annorlunda är att dokumentera hur jag blev behandlad på ett tidigare stadium. Jag spelade in möten men började lite sent.

Är det ditt råd till andra som funderar på att blåsa i visslan?

– Ja, skriv dagbok eller spela in direkt när du blir illa behandlad. Det är väldigt svårt att bli trodd annars.

Programmet sänds i SVT1 den 3 mars klockan 20.00. Det kan även ses på SVT Play.


Relaterade artiklar