Så arbetar nationella valberedningen
Nationella valberedningen förbereder valen till förbundsstyrelse, som väljs på förbundsmötet. Valberedningen ansvar för processen och ska se till helheten. Valberedningen utgår från inkomna nomineringar, valordningen och övriga beslut som förbundsmötet fattar och får bäring på hur en förbundsstyrelse ska byggas.
Nationella valberedningen (tidigare centrala valutskottet) arbetar strategiskt och målinriktat. Därför arbetar ledamöterna inte bara under de år som förbundsstyrelsen ska väljas, utan är hela tiden aktiva i arbetet med att leta efter intressanta personer på olika möten i centerområdena och centralt.
Processinriktat arbetssätt
Valberedningen arbetar processinriktat, det vill säga
- skapar kontaktytor med de förtroendevalda i områdena
- återkopplar på förmöten, områdeskonferenser och i samordningsgruppen
- letar aktivt efter ledare på olika träffar
- efterlyser tips
- utvecklar kompetensprofilen till förbundsstyrelsen.
Nationella valberedningen ska se till att valen går till som de ska, i enlighet med Visions stadgar och valordning. Valutskottet ska också informera om hur man ska göra för att nominera och välja.
Ledamöterna i valberedningen företräder alla medlemmar och ska se till att de har medlemmarnas förtroende genom att berätta om sitt arbetssätt och be att få återkoppling.
Så jobbar nationella valberedningen
- Vi träffas kontinuerligt mellan valåren för att lära känna varandra och kunna fungera som ett team när det blir val.
- Vi letar kontinuerligt efter intressanta personer på Visions olika mötesplatser, exempelvis på möten i Visions geografiska områden och Ledare i Vision.
- Vi förankrar oss på förmöten, områdesträffar, avtalsforum, samordningsgrupper och vision.se.
- Vi tar fram en kompetensprofil till förbundsstyrelsen.
- Vi behöver egen utbildning för att vässa oss i arbetet.
- Vi följer kontinuerligt förbundsstyrelsens arbete.
Kompetensprofil till förbundsstyrelsen
Nationella valberedningen har gjort en kompetensprofil som beskriver önskvärda egenskaper för Visions förbundsstyrelse.
Kompetensprofilen ligger tillsammans med Visions valordning till grund för nationella valberedningens förslag. Målsättningen är att förbundsstyrelsen tillsammans uppfyller kompetensprofilen.
Visions valordning är en del av stadgarna och säger att förbundsstyrelsen ska ha jämställdhet mellan kvinnor och män, åldersmässig jämn fördelning, olika yrkeskategorier och arbetssökande, representera Visions olika geografiska områden, olika arbetsgivare samt att mångfalden främjas. De som föreslås ska vara fackligt aktiva medlemmar.
Goda ledaregenskaper
Visions förbundsstyrelse är förbundets ansikte utåt, vilket syns i ord och handling. Visions förbundsstyrelse ser till alla medlemmars intressen och är transparenta, prestigelösa, pålitliga och ärliga. Verkar efter de demokratiska spelreglerna med ett inkluderande förhållningssätt och har en god dialog med förbundets medlemmar och förtroendevalda.
God kommunikatör
Visions förbundsstyrelse förmedlar budskap pedagogiskt och tydligt. Knyter nya relationer och upprätthåller dem samt aktivt syns bland medlemmar, förtroendevalda och i media. Visions förbundsstyrelse ska vara bärare av, samt förankra dialog kring kongress-, förbundsråds- och förbundsstyrelsebeslut.
Framtidsorienterad strateg
Visions förbundsstyrelse bevakar strategiskt omvärlden för att leda och offensivt utveckla förbundets verksamhet. Visions förbundsstyrelse är konsekvent i sitt handlande, opinionsbildande samt inflytelserik. Samverkan med andra är viktigt för att hitta nya lösningar.
Engagerad ambassadör
Visions förbundsstyrelse är insatt i och delar Visions framtidsidé, medlemslöfte och värdegrund. Förbundsstyrelsen är en ambassadör för Vision och det fackliga demokratiska arbetet i Sverige och övriga världen. Har ett starkt engagemang för människor och allas lika rättigheter.