Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Kvinna som ligger på gräset med en bok bredvid sig

Chefens semester – vad gäller?

2024-06-11

Som chef omfattas du av samma regler som dina anställda när det kommer till semester – men många chefer känner ändå att de måste vara ständigt tillgängliga. Här får du råd om hur du kan göra för att också du ska kunna koppla av under sommaren.

Fakta semester

De grundläggande reglerna för semester finns i semesterlagen, men de flesta av Visions kollektivavtal innehåller även andra regler om semester. Semesterlagen reglerar bland annat att du har rätt till minst 25 semesterdagar per år (ditt kollektivavtal kan dock ge dig rätt till fler semesterdagar) och fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni-augusti (även här kan andra regler gälla beroende på kollektivavtal).

Läs frågor och svar om semester

- Det finns inga skillnader alls vad gäller rättigheter för chefer respektive medarbetare när det kommer till semester – varken i lag eller kollektivavtal. Många chefer känner ändå att de behöver vara tillgängliga under semestern, till exempel kolla mejlen eller telefonen, säger Linda Andersson, personlig ombudsman för chefer på Visions center i Västerås.

Exempelvis är huvudregeln att alla arbetstagare ska ha möjlighet till fyra veckors sammanhängande semester under sommaren. Samtidigt är det inte alltid som chefer har förutsättningar att få ihop verksamheten under semestrarna: det är svårt att få till bemanningen och resurserna är kanske inte tillräckliga.

- Vår erfarenhet är att de allra flesta arbetsgivare vill att även chefer ska kunna vara utvilade efter semestern och komma tillbaka med förnyade krafter. Chefer är ofta lojala – de täcker upp när det blir luckor och löser problem själva, eftersom de känner ett stort ansvar för verksamheten. Mitt råd är att i stället föra en dialog med arbetsgivaren och be om förutsättningar att kunna bemanna och göra en hållbar planering, så att du kan känna dig trygg med att släppa kontrollen under din semester, säger Linda Andersson.

Det är bra att så tidigt som möjligt se över hur sommaren ser ut. Det handlar om att undersöka vilka resurser som finns, vilken bemanning som är tillgänglig och hur ni kan hitta kompetenta sommarvikarier. Om ni chefer ska täcka upp för varandras verksamheter, är det viktigt att det finns rutiner och att ni kan få till en tillräcklig överlämning i god tid. Här behövs också dialog med arbetsgivaren, så att arbetsgivaren får kunskap om behoven och kan täcka upp med resurser.

Vad kan du som chef göra om arbetsgivaren inte ger dig förutsättningar att få ihop verksamheten eller har orimliga krav på dig under din semester?

- Att vara tillgänglig hela tiden är inte rimligt – i sådant fall är det fel på organisationen. Ta kontakt med det lokala facket, exempelvis ditt chefsombud om det finns på din arbetsplats, eller ring Chef Direkt, säger Linda Andersson.

Länk till Chef Direkt

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss