Tjänstepensionen kan innehålla flera delar beroende på din ålder, var du har arbetat och när du har arbetat.
Premiebestämd tjänstepension
Arbetsgivare med kollektivavtal avsätter vanligtvis en premie som motsvarar 4,5–6 procent av din pensionsgrundande lön till din framtida ålderspension. De allra flesta som är anställda inom kommun, region eller kommunala bolag får 6 procent i pensionspremie från och med 1 januari 2023, inom pensionsavtalet AKAP-KR som trädde i kraft då. För lönedelar som överstiger 47 625 kronor per månad avsätts vanligtvis en premie på 30–31,5 procent.
Pensionspremien förvaltas för att nå bästa möjliga värdeökning. Du kan i regel själv bestämma hur du vill placera dina premier utifrån valbara fondalternativ. Om du inte gör ett aktivt val placeras dina pengar i en förvald fond.
Du som arbetar inom Svenska kyrkan kan dock inte välja fond själv, utan det är Kyrkans pension som förvaltar dina pensionspremier.
Placera din premiebestämda tjänstepension
Det finns fondalternativ med låg risk – traditionell försäkring – och alternativ med högre risk – fondförsäkring. Ett fondsparande innebär alltid en viss risk, och därmed kan det vara klokt att sänka risknivån allt eftersom du närmar dig pensionen. En tumregel är lägre risk efter 56 års ålder.
Placering med högre risk (fondförsäkring) är bra vid ett långsiktigt sparande och som historiskt har gett en bra värdeökning. Du får räkna med att det kan svänga upp och ner längs vägen och att du behöver engagera dig i dina fonder, men det behöver inte betyda att det är svårt.
Om du flyttar pensionspremier som du har placerat tidigare tas det oftast ut en kostnad från ditt sparade kapital. Ta alltid reda på den faktiska kostnaden innan du flyttar pensionspremier och väg den kostnaden mot fondernas avgifter.
Återbetalningsskydd för premiebestämd tjänstepension
Du kan välja att skydda dina pensionspremier vid dödsfall. Det gör du genom att teckna ett återbetalningsskydd. Vanligtvis krävs då en förenklad hälsodeklaration.
Ditt sparade kapital betalas i första hand ut till din make, maka, sambo eller registrerad partner, och därefter till arvsberättigade barn. Om du vill ändra fördelningen eller turordningen måste du skriva ett särskilt förmånstagarförordnande.
Om du väljer att vara utan återbetalningsskydd får du ta del av arvsvinster. Det är pensionspremier efter avlidna pensionssparare som saknat återbetalningsskydd. Arvsvinster kan därmed ge en något högre pension.
Du kan inte välja till återbetalningsskyddet efter att du börjar få din pension utbetald. Därför är det viktigt att du är medveten om hur din tjänstepension är placerad och vilket behov du har av återbetalningsskydd.
Förmånsbestämd tjänstepension
Äldre pensionsavtal är ofta helt förmånsbestämda, och beloppet fastställs i regel vid pensioneringstillfället. Förmånen beräknas på ett fastställt löneunderlag och på anställningstid. Du är garanterad en viss procent av din pensionsgrundande lön, men månadsbeloppet kan reduceras om du inte har full tidsfaktor, vilket i regel motsvarar 30 år.
Du kan ha hela eller delar som är förmånsbestämt. Det beror på din ålder, vilket avtalsområde du omfattas av och under vilket årtionde du har arbetat.
Ytterligare tjänstepension för dig med lön över 47 625 kronor i månaden
Om du har en lön som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp (motsvarar en månadslön på 47 625 kronor år 2024) kan du även tjäna in ytterligare tjänstepensionsförmån. Denna del kan vara såväl förmånsbestämd som premiebestämd. Den förstnämnda kan din arbetsgivare informera om eftersom den inte alltid går att se på Min pension. Är den premiebestämd förvaltas den precis som din övriga tjänstepension.
Läs mer om tjänstepension
Se även dina årliga värdebesked. Placering av pensionspremier för offentlig sektor hittar du på Pensionsvalets och Valcentralens webbplatser. För dig som arbetar eller har arbetat inom Svenska kyrkan finns Mina sidor på Kyrkans pension. För privatanställda finns information om pensionspremier hos Collectum. Observera att under 2024 kommer Collectum ersättas av Avtalat. Redan nu kan du som är anställd inom den privata sektorn få tillgång till kostnadsfria webbinarier och pensionsrådgivning hos Avtalat.
Pensionsvalet.se
Valcentralen.se
Kyrkans pension.se
Collectum.se