• Catrin Marsell, kanslichef i Filipstad, vill avstå från att ge några generella råd till andra.

Coronaviruset

Så hanterade Filipstad restdoserna

29 mars 2021

GRANSKNING: CHEFERNA OCH CORONAVACCINET. I värmländska Filipstad har inga chefer anklagats för att ha gått före i vaccinationskön. Här finns också en tydlig ordning för hur restdoser av coronavaccin ska hanteras.

Catrin Marsell är kanslichef i kommunen och den som jobbat med att skapa rutiner kring restdoserna. Hon berättar att de började med att göra listor av över några av de grupper som skulle vaccineras i fas 1.

– Då insåg vi att om vi bokar in 50 till 70 personer åt gången för att vaccineras är de alltid någon som inte kan komma. Vi funderade över hur vi skulle göra med de doser som då skulle bli över, säger hon.

Läs mer: Ökad risk för hot när chefer prioriterats i kön

Skapade e-tjänst för 70+-are

Filipstads kommun gjorde en tydlig prioriteringsordning över vilka grupper som skulle få vaccin utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Kommunen gjorde också i ordning en e-tjänst (en enklare variant som inte kräver e-legitimation) där 70+-plussare (som i det läget var de som skulle vaccineras i fas 2) kunde anmäla intresse för att få vaccin.

Kommunen informerade om att e-tjänsten fanns, bland annat via Facebook. Gensvaret blev stort.

– Runt 300 personer hörde av sig. Det har räckt hittills. Om finns det behov kan vi göra det igen, säger Catrin Marsell.

Varför vaccineringarna och hanteringen av restdoser - både på grund av att personer av olika anledningar inte dyker upp när det är dags för sprutan och att det är svårt att beräkna hur många doser vaccin som det går att få ur varje förpackning - flutit på så bra i Filipstad har flera förklaringar.

Samverkan en av förklaringarna

– Vi är en liten kommun med vida ansvarsområden. I större kommuner är man ofta mer nischad. När man ska göra en planering som funkar måste man fånga behovet på övergripande nivå och sedan gå ner i detaljerna. Det är lättare för oss i små kommuner, säger Catrin Marsell och fortsätter:

– Sedan handlar det också om att ha en god samverkan mellan region och kommun. I det här fallet har regionen ansvaret för att vaccinera personer som bor i kommunens regi (äldreboenden reds anmärkning). Regionen har alltså ansvaret för att vaccinera ett antal personer som de inte vet vilka de är. Det kräver en god samverkan.

Men Catrin Marsell vill avstå från att ge några generella råd till andra.

– Det är för komplext. Alla har olika förutsättningar och måste hitta sin egen väg. Det jag kan säga är att god samverkan är viktigt. Och det är sådant man behöver bygga upp innan krisen kommer. När den väl står för dörren är det så dags.

 

Det här är en del av Chefen i Fokus granskning av hanteringen av coronavaccinet bland chefer. Vi skriver en rad fördjupande artiklar på ämnet med olika perspektiv. Håll utkik på hemsidan efter fler artiklar.