• Chefer har vaccinerats när slattar blivit över.

Coronaviruset

Chef talar ut efter häxjakt på ”vaccinfuskare”

8 februari 2021

I flera kommuner riktas hård kritik mot chefer som av olika skäl har vaccinerats mot covid-19 före andra prioriterade grupper. Vaccinfusk, menar kritikerna. Ett snabbfattat moraliskt beslut, menar somliga chefer.

Flera medier rapporterar nu om hur chefer inom äldreomsorgen i orter som bland andra Eskilstuna, Kiruna, Luleå, Kristianstad och Halmstad har vaccinerat sig eller sina anhöriga mot covid-19 i samband med att doser blivit över när människor i prioriterade grupper har fått sina vaccin.

Det är Folkhälsomyndigheten som har gjort prioriteringslistan på vilka som ska få vaccinet mot covid-19 först. Men eftersom det är svårt att på förhand veta exakt hur mycket vaccin som kommer att gå åt från en öppnad förpackning kan restdoser bli över. Vaccinblandningen måste då förbrukas inom sex timmar, vilket gör att det kan uppstå lägen då snabba beslut måste fattas.

"Korruption breder ut sig"

Kritiken mot de som har tagit vaccinet, men som inte har ingått i prioriterade grupper är hård, speciellt mot chefer.

”När lockelsen till vaccin blir för stor breder korruptionen ut sig bland kommunchefer runtom i Sverige”, skrev Expressen i slutet av januari och Kommunals ordförande Tobias Baudin hängde på.

– I min sinnevärld tillhör det här länder som är extremt korrupta, det är närmast Nordkorea-vibbar, det här hör inte hemma i Sverige. Det är för jäkligt, sa han till Expressen.

Flera arbetsgivare håller nu på att utreda om deras anställda chefer har begått ett formellt fel när de låtit sig själva eller andra icke-prioriterade grupper vaccinera sig. I Eskilstuna kommun har arbetsgivaren redan kommit med sitt besked: Cheferna skulle inte ha låtit sina anhöriga få vaccin, men, menar man, eftersom besluten fattats under tidspress får cheferna behålla sina jobb.

Läs mer: Chef som tog restdos: "Det var ett korrekt beslut"

Chef: Fick fatta ett snabbt moraliskt beslut

Chefen i fokus har pratat med Linnéa Rehnblom, enhetschef på ett vård- och omsorgsboende i Kiruna, som fick erbjudandet att vaccinera sig. Hon vill nyansera den hätska debatten kring frågan om "vaccinfuskande" chefer.

– Hälso- och sjukvårdsenheten som ansvarar för vaccineringen av brukarna ringde oss en fredag eftermiddag och sa att doser blivit över. Vi frågade varför inte baspersonalen skulle få doserna, men fick höra att det var företagshälsovården som hade hand om dessa.

Hon kan inte redogöra för varför hälso- och sjukvårdsenheten valde att skilja cheferna och deras medarbetare åt, men förstod att erbjudandet hon fick bara gällde i 15 minuter, sedan skulle vaccinet kasseras.

I slutändan kunde ändå inte Linnéa Rehnblom ta vaccinet, eftersom hon inte kunde få tag på sin läkare som hon ville konsultera , men hon bottnar i sitt beslut att ta vaccinet. 

– Det pågår ju en pandemi och ju fler som vaccineras desto bättre, tänkte jag. Vi jobbar ju inte heller hemifrån, utan är bland brukarna och på plats. Men jag förstod hur det här skulle kunna framställas, samtidigt fick jag veta att eftersom baspersonalen bara behövde vänta några dagar på sina doser, så fick jag fatta ett snabbt moraliskt beslut.

SKR: Dra inte alla över en kam

Emma Spak, chef på hälso- och sjukvårdssektion på Sveriges kommuner och regioner, påpekar att grunden i vaccinationsarbetet är att prioriteringsordningen ska följas, eftersom regionerna förbundit sig att göra det i överenskommelsen med regeringen. Därför är det viktigt för arbetsgivarna att gå till botten av varför chefer har fått vaccin.

– Det är viktigt att se bevekelsegrunderna för restdoserna. Var det så att folk ville tränga sig före, eller ville man bara inte kassera vaccin? Det kan ha varit så att det inte fanns någon annan lösning än att ge dosen till icke-prioriterade grupper.  Till exempel i mellandagarna vet jag att det var svårt att ringa in människor. Jag tycker att det är mycket viktigt att gå till botten med avvikelser, men man ska inte dra alla över en kam, säger hon.

Det är precis det som Kommunals ordförande Tobias Baudin gör, tycker Linneá Rehnblom.

– Vi är också människor, men en hel yrkeskår hängs ut, och det trots att många av oss inte ens hade tänkt tanken om att vi skulle få vaccin förrän företagshälsovården skulle komma. Det känns hemskt när ett annat fackförbund driver häxjakten. Är de bara ute efter sensationer?  

Chefen i fokus har varit i kontakt med Kommunal och begärt en intervju med Tobias Baudin. Pressenheten hälsar att Kommunal inte vill kommentera ordförandes uttalanden i Expressen.

Artikeln har uppdaterats.  I en tidigare version av den här artikeln valde Linnéa Rehnblom att vara anonym och det påstods felaktigt att hon hade tagit vaccinet mot covid-19. 

 

Det här är en del av Chefen i Fokus granskning av hanteringen av coronavaccinet bland chefer. Vi skriver en rad fördjupande artiklar på ämnet med olika perspektiv. Håll utkik på hemsidan efter fler artiklar.