• Enhetschefen Elin Bagge tycker att det är självklart att chefer inom äldreomsorg ska vara i samma prio-grupp för vaccin som sina medarbetare.

Coronaviruset

Enhetschef: "Vaccinera chefer för de äldres skull"

17 mars 2021

GRANSKNING: CHEFERNA OCH CORONAVACCINET. Elin Bagge, enhetschef på ett äldreboende i Jönköping, blev smittad av corona på jobbet. ”Det kan vara svårt att hålla avstånd i vår typ av verksamhet”, säger hon och vill sansa den hårda debatten om chefer som vaccinerats.

Strax efter att hyresgästerna på äldreboendet hade fått första vaccindosen mot covid-19 i slutet av januari, bröt smittan ut på boendet, som dittills hade varit förskonat från den. Även Elin Bagge blev smittad.

– Jag blev inte så sjuk, utan fick feber, halsont och var mest trött. Hur man drabbas är som ett lotteri.

Som enhetschef på särskilda boenden är man en del av arbetet och det är ibland svårt att hålla avstånd, enligt Elin Bagge.

– Även om jag i teorin skulle kunna hålla avstånd så har vi hyresgäster med kognitiv svikt, som inte förstår att de ska göra det. Och min närvaro ute på enheterna är ännu viktigare nu än den var innan pandemin.

Kritiken mot chefer som gått före i vaccinationsköer eller tagit restdoser har varit enorm i medierna.

Läs mer: Chef talar ut efter häxjakt

Elin Bagge försvarar inte de fel som chefer begått, men hon påpekar nyttan med att chefer inom vård och omsorg vaccineras.

– Det handlar inte om att chefer bör prioriteras enbart för att själva få skyddet, utan om att minska risken för smitta att komma in på äldreboenden. Vi vill skydda de äldre.

I just Jönköpings kommun beslutade arbetsgivaren att chefer för särskilda boenden skulle ingå i den grupp av medarbetare som arbetar vårdnära, som Folkhälsomyndigheten har rekommenderat som en prioriterad grupp för vaccinet.

– Jättebra, konstaterar Elin Bagge.

Det här är en del av Chefen i Fokus granskning av hanteringen av coronavaccinet bland chefer. Vi skriver en rad fördjupande artiklar på ämnet med olika perspektiv. Håll utkik på hemsidan efter fler artiklar.