Coronaviruset

Chef som tagit restdos: ”Det var ett korrekt beslut”

9 mars 2021

GRANSKNING: CHEFERNA OCH CORONAVACCINET. Chefen Kerstin tog en restdos vaccin och lät även anhöriga vaccineras. Efteråt blev hon tagen ur tjänst. Hon agerade enligt de instruktioner hon fått men har, tillsammans med många andra chefer, fått hård kritik av arbetsgivare och medier.

– Det var som att försöka landa ett flygplan som håller på att krascha. Du tvingas ta ett beslut och gör det som du tänker är bäst. I efterhand kommer andra och kritiserar dig och säger att du borde ha landat planet på ett annat sätt. Men de var ju inte där.

Så säger en av flertalet chefer som blivit hårt kritiserade för att de tagit en restdos av coronavaccinet. Vi kallar henne Kerstin, hon vill inte gå ut med sitt namn eftersom hon är rädd för repressalier från sin arbetsgivare.

I början av året observerar hon vaccineringen av brukarna på det äldreboende där hon jobbar. När alla fått vaccinet står det klart för henne och ansvariga läkaren att det är flera doser över. Orsaken är att vaccinet, när det späs ut, ger fler doser än vad tillverkaren angett.

Kerstin erbjuder vaccin till personal på plats och lediga medarbetare rings in. Några kommer, men det finns fortfarande doser kvar. Samtidigt går tiden, vaccinet håller bara i sex timmar efter att det spätts ut.

Kerstin och läkaren har fått tydliga instruktioner: Inga doser får kastas. Allt ska användas.

"Gjorde en korrekt bedömning"

Kerstin bedömer att hon gjort allt hon kunnat för att följa prioriteringsordningen: först vaccinera de äldre, sedan personal. Då tar hon beslutet att själv ta vaccin. Hon ringer även in sina anhöriga som får de sista doserna. Hon stöttas av läkaren på plats.

– Jag gjorde en korrekt bedömning utifrån de instruktioner vi fått om att inget skulle kasseras. Jag har en prickfri bakgrund som chef och är stolt över mitt agerande, jag gjorde inget fel.

Några veckor senare kommer smällen. Hon tas ur tjänst och tongångarna är hårda i medierna. Flera chefer i olika kommuner och regioner runt om i landet har av olika anledningar tagit restdoser eller gett dem till sina anhöriga. De kallas för korrupta, egoistiska och omdömeslösa. Senare ska det visa sig att flera saknat tydliga riktlinjer för hur de ska hantera restdoser.

– Vi satt i en rävsax, oavsett vad vi hade tagit för beslut så hade vi åkt dit på det. Det hade varit fel att kasta doser och det var fel att använda dem. Jag känner mig oerhört besviken på min arbetsgivares hantering av det som hänt. Jag blir straffad fast det är arbetsgivaren som brustit och inte haft tydliga instruktioner på plats.  

Läs mer: Ytterligare en chef talar ut efter häxjakt på "vaccinfuskare"

Börjat jobba igen efter avstängning

Nu har det gått ytterligare några veckor. Kerstin är åter i tjänst. Känslan är tudelad. De närmsta kollegerna stöttar henne, men några har kritiserat. Själv känner hon sig fortfarande besviken på arbetsgivaren.

– Jag har funderat på att söka andra jobb, men stannar kvar eftersom jag fortfarande har mina medarbetares förtroende, säger hon.

 

Det här är en del av Chefen i Fokus granskning av hanteringen av coronavaccinet bland chefer. Vi skriver en rad fördjupande artiklar på ämnet med olika perspektiv. Håll utkik på hemsidan efter fler artiklar.