• Gun-Marie Dagfjäll och hennes kolleger är trötta på att behöva ställa ut hinkar på it-avdelningen.

Arbetsmiljö

Sjuka av läckage på it-avdelningen

20 januari 2024

It-avdelningens tak har lagats över 600 gånger och personalen måste ställa ut hinkar varje år vid snösmältning. Flera av medarbetarna kan inte vistas i det nya fina stadshuset i Kiruna.

Kirunas nya stadshus invigdes för drygt fem år sedan. Sedan dess har det läckt in vatten under snösmältningen varje vår.  It-avdelningen med cirka 25 anställda är hårdast drabbad.

– Vi måste ha hinkar på golvet i fikarum och korridorer, annars blir det pölar. De medarbetare som har allergier har det besvärligt, med eksem, andning och torra ögon, säger Gun-Marie Dagfjäll, systemtekniker och Visionombud.

→Få tekniker nådde 4,1 procent

Stadshuset beställdes av LKAB, byggdes av PEAB och ägs av kommunen. Parterna ingår i en fuktutredningsgrupp som har jobbat med problemen sedan start, förklarar Gert Mörtvik, verksamhetsstrateg på stadsbyggnadsförvaltningen.

Oklar orsak

Det råder osäkerhet i gruppen om anledningen till att vatten kommer in i byggnaden. Är det fel på taket, kondens från ventilationsanläggningen, en kombination av dessa, eller något annat?

Gert Mörtvik tror att en viktig orsak är att huset fick en för billig takduk när det byggdes.

– Duken har lappats och lagats över 600 gånger men det går nya hål varje år, säger han.

I våras läckte det in så mycket vatten att man var tvungen att suga upp det med en vattendammsugare. Då upplevde folk även att det luktade illa i stadshuset.

Får jobba på distans

Chefen för it-avdelningen har gjort  en byggnadsrelaterad ohälsoanmälan och Kirunahälsan är inkopplad. Medarbetare med symtom jobbar på distans delar av veckan.

Hur svårt kan det vara, undrar de anställa på it-avdelningen. De är uppgivna.

– Huset är så himla fint och så återkommer detta varje år, suckar Gun-Marie Dagfjäll.

Editionsbanner_teknik.jpg


Relaterade artiklar