Arbetsmiljö

Brandmän säger upp sig efter omorganisation

27 september 2023

Flera anställda på räddningstjänsten i Herrljunga har valt att säga upp sig efter en konflikt om vilken organisation Herrljunga ska ansluta sig till i framtiden.

– Nu är vi uppe i sju personer inklusive mig, säger räddningschefen Tomas Svantesson.

Skälet till uppsägningarna är att kommunledningen för ett år sedan påbörjade processen att ansluta sig till Räddningstjänsten Storgöteborg. Anställda ansåg att mindre räddningstjänster, som Herrljunga redan har ett samarbete med, skulle vara ett klokare val.

– Vi blev aldrig informerade om mötena med Storgöteborg, så allt kom som ett slag i ansiktet i våras, säger Tomas Svantesson.

→ Tre av fyra räddningstjänster saknar deltidsbrandmän

Brandmän slutade – ville ha oberoende utredning 

När flera sa upp sig valde kommunen att tillsätta den oberoende utredningen personalen efterfrågat. I september presenterades resultatet som visade att både Södra Älvsborg och Storgöteborg var goda alternativ.

– Blir det Storgöteborg har jag fått signaler om att fler kommer att sluta. Personligen tror jag på småskalighet och närhet för att skapa engagemang. Herrljunga har mer gemensamt med Södra Älvsborg än Göteborg, säger Tomas Svantesson.

→ Controller och deltidsbrandman = sant

Kommunstyrelsens ordförande Mats Palm (S) tror inte att fler kommer säga upp sig.

– Det är alltid olyckligt när kompetent personal slutar. Men eftersom fackförbunden har fått den efterfrågade utredningen så bedömer jag att det inte längre bör vara aktuellt att fler säger upp sig, säger han.

Editionsbanner_teknik.jpg


Relaterade artiklar