• Anna Ekman-­Brescia har sedan i våras samlat in namnunderskrifter för högre tandsköterskelöner.

Lön och villkor

Så många har skrivit på upprop för högre lön

4 september 2023

Underskrifterna strömmar in till Anna Ekman-­Brescia, ­tandsköterska på Folktandvården Svärdsjö i Region Dalarna. Hon har startat ett löneuppror för högre tandsköterskelöner i hela landet. Snart är det dags att lämna över listorna till politikerna.

När startade du namn­insamlingarna?
– I februari. Då hade jag aldrig trott att det här skulle få så stor uppmärksamhet som det fått.

Hur känns det?
– Jag är väldigt glad över att så många vill vara med och skriva under. Vi gör något stort. Det kommer att få effekt, det är jag övertygad om.

Hon driver på för skyddad yrkestitel

Vad ska hända med listorna?
– Den första september, på fluortantens dag, ska de regionala namninsamlingarna lämnas över till regionpolitikerna. Den nationella namninsamlingen ska lämnas till socialutskottet och Socialstyrelsen. Något datum för när det ska ske är inte bestämt ännu.

Hur är det som många har skrivit på löneupproret?
– I dagsläget är det 4 348 personer som gjort det. Men jag håller även i ytterligare 21 namninsamlingar för högre tandsköterskelöner som ska skickas till politikerna i varje region. Jag sitter på kvällarna när barnen somnat och fyller i listorna. Det fortsätter hela tiden att komma in fler namnunderskrifter.

Är du kvar som tand­sköterska om ett år, tror du?
– Det beror på vad som händer med lönerna. Just nu ser det tyvärr inte så ljust ut här i Region Dalarna. Men jag vill gärna vara kvar och trivs väldigt bra på min klinik.Editionsbanner_tandvård.jpg


Relaterade artiklar