• Mary Grace Sabado tror att en skyddad titel för tandsköterskor kommer att bli verklighet.

Lön och villkor

Hon driver på för skyddad yrkestitel för tandsköterskor

7 augusti 2023

Vision vill att tandsköterska ska bli en skyddad yrkestitel, precis som undersköterska är. Tandsköterskan Mary Grace Sabado är en av dem som engagerar sig i frågan. ”Vi ger aldrig upp”, säger hon.

Sedan förra hösten driver Vision på nationell nivå att tandsköterska bör vara en skyddad yrkestitel. Nyligen besökte en delegation från Vision, Svenska Tandsköterskeförbundet och Unionen (som organiserar privatanställda tandsköterskor) Socialdepartementet för att lägga fram sina bästa argument i frågan för de politiskt sakkunniga.

"Viktigt för säkerheten"

– Tandsköterskeyrket har förändrats under senare år och gått från att mer assistera tandläkaren till att tandsköterskor numera utför egna behandlingar. Därför är det viktigt för patientsäkerheten att säkerställa att man har rätt medicinska kunskaper. Bara den som har gått en utbildning till tandsköterska på yrkeshögskolan bör få kalla sig det, säger Josepha Lindblom, strateg på Vision.

Mary Grace Sabado, tandsköterska och förtroendevald både för Vision och Svenska Tandsköterskeförbundet, var också med.

– Jag tror starkt på att vi kommer att få igenom det här. Vi fick beskedet att patientsäkerhetsfrågan är prioriterad. Det känns positivt, säger hon.

→Nu får de kallas sig specialisttandsköterska

En skyddad yrkestitel hoppas man ska leda till att yrkets status förstärks och i förlängningen även att lönerna höjs. Något som förhoppningsvis leder till att bristen på tandsköterskor kommer att minska.

Flera fackförbund står bakom

– Idag är det många som sadlar om ganska snart efter avslutad utbildning, när de upptäcker hur låga lönerna faktiskt är, säger Mary Grace Sabado.

Tandläkarförbundet, Tandhygienistföreningen och Tandteknikerförbundet har även de ställt sig bakom kravet.

– Det är något som jag tror kommer att hjälpa oss att få igenom detta. Men det kommer att ta tid. Minst tre år. Men vi ger aldrig upp! Vi kommer att fortsätta kämpa för det här, säger Mary Grace Sabado.Editionsbanner_tandvård.jpg


Relaterade artiklar