• Äntligen! Slavica Olander, förtroendevald för Vision, har varit med och drivit på för ett högre OB-tillägg.

Lön och villkor

Medicinska sekreterare får OB-tillägg efter många års kamp

28 augusti 2023

Nu får även de medicinska sekreterarna i Region Halland helt OB-tillägg under storhelg och natt. Tidigare jobbade de sida vid sida med sjuksköterskor som tjänande dubbelt på mycket på att jobba obekvämt.

De medicinska sekreterarna i Region Halland fick tidigare bara hälften av OB-tillägget och arbetade då sida vid sida med sjuksköterskor som fick dubbelt så mycket i plånboken för att jobba storhelg och natt. Men efter påtryckningar från flera fackförbund, däribland Vision, har detta ändrats.

Agneta Folmer är medicinsk sekreterare och skyddsombud på Hallands sjukhus Varberg. Hon och omkring trettio kolleger, som även jobbar på Hallands sjukhus Halmstad, får del av höjningen.

"Betyder jättemycket"

– Det betyder jättemycket för oss. Det gör stor skillnad och kan ibland innebära att lönen ökar med flera tusenlappar. Vi är verkligen jätteglada för det här, säger hon.

Det är också betydelsefullt att alla som jobbar obekväm tid får samma ersättning, anser Agneta Folmer.

– Arbetstiden är ju lika obekväm, oavsett vilket yrke man har. Det känns bra att vi får en mer rättvis ersättning för det vi gör, säger hon.

Medicinska sekreterare stoppade snabbutbildning

Var ett politiskt beslut

Orsaken till att det tidigare var olika regler för OB-tillägget beror på att det högre tillägget användes som ett sätt att locka sjuksköterskor att arbeta under de högst obekväma arbetstiderna på akutmottagningarna. Men nu är de olika reglerna ett minne blott. Det är något som Slavica Olander, medicinsk sekreterare och sektionsordförande på Hallands sjukhus, välkomnar.

– Det här var ett politiskt beslut och vi har under årens lopp haft många samtal med arbetsgivaren om detta. Nu har politikerna äntligen lyssnat. Det är slut på diskrimineringen av våra medlemmar och det är lika för alla.Editionsbanner_medsek.jpg


Relaterade artiklar