• För att inte cheferna i Region Gävleborg skulle behöva göra om hela lönesättningsprocessen har alla med sifferlösa och färdigförhandlade avtal nu fått ett påslag på cirka 60 procent av den första höjningen.

Lön och villkor

Allt var klart - då fick alla 60 procent extra i lön

19 juni 2023

Lönerna i Region Gävleborg var klara för Visions medlemmar. Då sköt politikerna till pengar upp till märket på 4,1 procent.

I år kom arbetsgivarna och facken inom industrin överens om löneökningar på 4,1 procent. Tanken är att indsutrins så kallade märke ska vara riktvärde för löneökningarna på hela arbetsmarknaden. Trots detta har många regioner och kommuner gett sina anställda betydligt mindre.

Först såg det ut att bli så även i Region Gävleborg.

→ Växande kritik mot sifferlösa avtal

– Lönerevisionen för bland annat Vision var klar, utfallet låg på två drygt två procent och alla hade fått veta sina nya löner. Vi var inte nöjda, säger Veronica Lindman, medicinsk sekreterare på akutkliniken på Gävle sjukhus och ledamot i Visionsstyrelsen i regionen.

1 000 kronor blev 1 600

Men bara någon dag senare kom beskedet från den politiska ledningen: Vi går in med 65 miljoner kronor extra så att alla yrkesgrupper i regionen och vid de privata vårdcentralerna når märkets 4,1 procent.

Alt-textVeronica Lindman

– Först visste vi inte om det gällde oss medicinska sekreterare. Tidigare satsningar har oftast bara gått till vårdpersonalen. Men nu fick alla och det känns jätteroligt, säger Veronica Lindman.

För att inte cheferna skulle behöva göra om hela lönesättningsprocessen har alla med sifferlösa och färdigförhandlade avtal nu fått ett påslag på cirka 60 procent av den första höjningen.

– Den som fick 1 000 kronor till en början har alltså fått 600 till, säger Veronica Lindman.

Viktigt för att personalen ska stanna

Hon tycker att politikernas prioritering är helt rätt och att andra regioner borde ta efter - trots att ekonomin är dålig i princip överallt.

– Lönerna är viktiga för att personalen ska stanna kvar, jag vet att många funderat på att göra något annat. Jag tror detta gör att man känner sig lite nöjdare.

Editionsbanner_medsek.jpg


Relaterade artiklar