• Fiskarna på Havets hus i Lysekil har personlighet. En del äter ur handen, andra simmar därifrån när man närmar sig, berättar akvarietekniker Roger Jansson.

Miljö

Släpper ut hajar på jobbet

7 juni 2023

Roger Jansson är riktigt haj på sitt jobb. Som akvarietekniker håller han i Havets hus årliga hajsläpp.

Simmar du lugnt på jobbet?

– Knappast! Vi växlar upp på sommaren, det är en rolig och hektisk period här på akvariet Havets hus, med många besökare. Dessutom är det 30-årsjubiléum, så det firar vi lite extra, säger Roger Jansson, som jobbat som akvarietekniker på Havets hus i Lysekil i 28 år.

Du och dina kolleger släpper ut hajar i Gullmarsfjorden – berätta!

– Vi har småfläckiga rödhajar som lägger äggkapslar, sedan tar det nio månader innan de kläcks. Efter 2–3 år när de har blivit 30 centimeter släpper vi ut dem. Men innan dess opererar man in sändare, för att få information om deras levnadssätt.

– I år släpper vi ut 10–20 småfläckiga rödhajar, som blir en meter som vuxna. Hajsläppet är en del av vårt bevarandeprogram och något vi gjort i 17 år. Det brukar vara ett stort mediapådrag.

Havets hus föder upp hajar

  • Havets hus är ett saltvattensakvarium i Lysekil med hundratals arter – från hälleflundra och blågylta till trollkrabba och röd sjögurka. Havets hus öppnade 1993 och firade 30 år den 4 juni 2023.
  • För att bevara den biologiska mångfalden arbetar Havets hus med uppfödning och utsättning av hotade eller fredade arter, som småfläckig rödhaj och knaggrocka.
  • Den 8 juni varje år är det Världshavsdagen, som ingår i FN:s internationella dagar.

Hur mår havet?

– Västerhavet kunde må betydligt bättre. Ett problem är trålfisket, som leder till utfiskning och river upp bottensedimentet. När jag var ung i Lysekil så fanns det betydligt mer fisk.

– Ytterligare ett problem är övergödning, som gör att fintrådiga alger frodas och lägger sig som mattor över ålgräsängarna – det skapar syrebrist. Klimatförändringarna är ytterligare ett hot, för haven blir varmare, men konsekvenserna märks ännu inte så mycket i Sverige.

Alt-textRoger Jansson har arbetat i 28 år på Havets hus i Lysekil. Varje år släpps rödfläckig haj ut i Gullmarsfjorden.

Hur bidrar du till att havet mår bättre?

– En del av mitt uppdrag som akvarietekniker är att sprida information om livet i havet – på så sätt kan jag påverka.

– Utöver skötsel av djuren har jag visningar för folk och lektioner i skolan. Vi åker till skolor med en specialbyggd vagn med kylmaskin, där vi har kärl med djur som sjöstjärnor, kräftdjur och sjögurkor.

– Det finns många spännande saker att berätta, och det är en sådan glädje för mig att göra det! Visste du att det finns en fiskart som lever i rumpan på sjögurka? Den tar skydd där, men ibland måste den skaffa mat. När den vill komma in igen så knackar den på, så att rumpan öppnar sig och den kan simma in.

Har du någon favoritfisk?

– Sjurygg. Den är ganska rund, med stor sugskiva som den använder för att suga sig fast på stenar. Därför kallar många den för stenbit. Den är orädd för allt i havet och har en härlig personlighet.

Va, har fiskar verkligen personlighet?

– Absolut. Vi har en torsk på 15 kilo som äter ur handen, medan andra torskar simmar därifrån när man närmar sig. Fiskar är individer som alla andra och beter sig olika.

→De arbetar med att tämja havet

Roger Jansson

  • Yrke: Akvarietekniker
  • Arbetsplats: Havets hus i Lysekil
  • Ålder: 58 år
  • Fritid: Naturfoto

Relaterade artiklar