• Therese Karlsson, medicinsk sekreterare på öron-näsa-häls kliniken Västmanlands sjukhus Väster, som varit med och kortat diktatköerna på kliniken rejält.

Arbetsmiljö

Så gjorde de för att korta diktatköerna

27 mars 2023

Therese Karlsson, medicinsk sekreterare på öron-näsa-hals-­kliniken Västmanlands sjukhus Västerås, har tillsammans med sina kolleger kortat ­diktatköerna på kliniken rejält.

Hur mycket har ni kortat köerna?
– I september hade vi cirka 800 diktat som låg på vänt. Det är inte patientsäkert. Men nu har vi lyckats korta kön ordentligt.

Hur har ni gjort?

– Vi har använt oss av metoden fördelade diktatminuter. Den är lite omdiskuterad. Vi här på kliniken är väldigt nöjda i det stora hela och tycker att det har fungerat jättebra.

Hur har ni jobbat?
– Varje morgon fördelar två sekreterare de mest akuta diktaten – till exempel MDK-ronder och operationer – så att alla som skriver den dagen får en lagom stor mängd. Antalet diktat som var och en sedan får utgår från vars och ens individuella kapacitet, som vi tidigare mätt. Sedan skriver vi 75 procent av arbetstiden. Vi kan själva prioritera i vilken ordning vi väljer att skriva våra icke akuta diktat.

Vilka är fördelarna med arbetssättet, tycker du?
– Det blir ett samarbete, om alla göra sina diktatminuter hinner man med. Teamkänslan blir starkare i och med att man siktar mot samma mål och man får mer koll på helheten.

Hur många diktat har ni på vänt just nu?
– Ganska många, 400. Men med tanke på att vi nyligen haft tre vakanser och mycket sjukfrånvaro finns det gott hopp om att det snart ska minska snabbt.

Läs mer: Lön för medicinsk sekreterare - hela listan

Editionsbanner_medsek.jpg


Relaterade artiklar